Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Φοβίζει την Συγγρού η οριακή αυτοδυναμία

Παρά την εμφανή ικανοποίηση που προκαλούν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων**, σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ έχει παγιώσει πλέον τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ, έκδηλος είναι ο προβληματισμός των επιτελών της Συγγρού για το εκλογικό αποτέλεσμα  που μπορεί να προκύψει από πιθανή προσφυγή στην κάλπη, μέσα στο φθινόπωρο. 
Στελέχη που βρίσκονται στο λεγόμενο «στενό πυρήνα» του Προέδρου της ΝΔ δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, με το...
σενάριο των εκλογών μέσα στον Νοέμβριο και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012, να κερδίζει έδαφος.*
Η πιθανότητα αυτή διαμορφώνει πιεστικές συνθήκες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο η κυρίαρχη αντίληψη –η οποία προκύπτει από μη δημοσιοποιημένα στοιχεία δημοσκοπήσεων* * - είναι ότι η ΝΔ συγκεντρώνει πλέον ποσοστό ικανό να της δώσει εκλογική αυτοδυναμία. Ωστόσο, το πρόβλημα που, τουλάχιστον με βάση τα όσα λένε, καλούνται να αντιμετωπίσουν στην ΝΔ, προσδιορίζεται στο γεγονός ότι αυτή η αυτοδυναμία, εφ’ όσον επιτευχθεί, θα είναι οριακή, της τάξεως του ενός με δύο βουλευτές.

Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ενδεχόμενη κοινοβουλευτική αδυναμία της ΝΔ περιορίζει και τη διαπραγματευτική της ισχύ απέναντι στην τρόικα, «χαρτί» που αποτελεί το κυριότερο πολιτικό όπλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης γαι την επόμενη μέρα των εκλογών.

Υπό το πρίσμα αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση να υψώσει τους τόνους της αντιπολιτευτικής της κριτικής, στη λογική αφ’ ενός του να συσπειρώσει την κομματική της βάση, η οποία στην παρούσα φάση περιορίζεται σε ένα ισχνό 55-60% και αφ’ ετέρου να επικοινωνήσει την πολιτική της πρόταση σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, ένα πεδίο στο οποίο μέχρι στιγμής η Συγγρού έχει παρουσιάσει εμφανείς αδυναμίες.

Η όξυνση της κριτικής έρχεται μετά από μια περίοδο αντιπολιτευτικής «αγρανάπαυσης» -η οποία φάνηκε να αποτελεί επιλογή της κεντρικής ηγεσίας λόγω του ότι κρίθηκε αρκετή η εσωκομματική γκρίνια που αναπτύχθηκε στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης- και αναμένεται να ξεκινήσει με αφορμή τη σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή για το φόρο στα ακίνητα και να ενταθεί τις επόμενες ημέρες με το επόμενο πακέτο μέτρων αλλά και με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, που ήδη αποτελεί για την ΝΔ σημείο αιχμής της πολιτικής της κριτικής στην κυβέρνηση.
* Σχετικό θέμα είχε δημοσιεύσει το Newpost.gr.  

* *  Αποδοκιμάζουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης οι πολίτες, όπως φάνηκε από την δημοσκόπηση της GPO, η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή». Καθίζηση παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, αφού συγκεντρώνει μόλις το 15,5% των προτιμήσεων.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 22,3%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, το ΚΚΕ με 9,8%, το ΛΑΟΣ 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,8%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,7% οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,4% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2%. Το 19,7% επέλεξε λευκό ή άλλο κόμμα, ενώ το 11,3% δήλωσε αναποφάσιστο.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 22,5%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, συγκεντρώνει το 16,1%

Το 81,1% των ερωτηθέντων εκτιμά αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 18% απάντησε θετικά.

Αρνητικά κρίνει το έργο του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου το 59% θετικά το κρίνει το 20,7%. Δεν εξέφρασε άποψη το 19,2%.

Ερωτώμενοι οι πολίτες για το ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση, το 8,9% απάντησε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, το 14,7% μια κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά, το 36,5% τάχθηκε υπέρ μιας συγκυβέρνησης, ενώ το 38,1% απάντησε «κανένας».

Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αντιμετωπίζει θετικά το 45,6%, ενώ αρνητικά το 52,6%.

Στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση λέει αλήθεια για την κατάσταση της οικονομίας, το 71,8% απαντάει «όχι», ενώ το 25,7% απαντά θετικά.

Αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, το 71% των πολιτών εκτιμά ότι αυτή βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 24,4% θεωρεί σωστή τη διαχείριση της κατάστασης.

Όσον αφορά το τι φταίει  για την κατάσταση στην οικονομία,  το 50,2% των πολιτών απάντησε ότι φταίει ο τρόπος που εφαρμόζει η κυβέρνηση το Μνημόνιο, το 25,9% απάντησε ότι φταίει η συνταγή του Μνημονίου.

Παράλληλα, 7 στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, το 54% των πολιτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ το 44% θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο.

Ερωτώμενοι οι πολίτες εάν φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, το 29% 28,2% αρνητικά, ενώ το 44,4% απάντησε ότι δεν εργάζεται (Στην κατηγορία περιλαμβάνονται άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι).

Το 94,6% των ερωτηθέντων φοβάται ότι θα μειωθεί το εισόδημά του, ενώ το 5,1% θεωρεί ότι θα αυξηθεί.

Παράλληλα, το 77,8% των πολιτών θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ το 15,8% θέλει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Αναφορικά με την αποδοχή που έχουν τα μέτρα, οι πολίτες , στην συντριπτική τους πλειοψηφία (92,2%) χαρακτηρίζουν τα  κοινωνικά άδικα, ενώ μόλις το 6,3% θεωρεί πως είναι δίκαια.

Από την άλλη μεριά, περίπου 6 στους 10 υποστηρίζει ότι «αναγκαστικά» και όχι αναγκαία, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως παρ΄ ολη την αποδοκιμασία, πάνω από 7 στους 10 λένε ότι θα πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων, την περίοδο από την Πέμπτη 22 έως και το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου.
των πολιτών, ενώ απαντά θετικά, το

Δεν υπάρχουν σχόλια: