Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στους «γαλάζιους»

Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στους «γαλάζιους»
Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι βουλευτές της ΝΔ την ομιλία του Προέδρου της ΝΔ στο Βελλίδειο, ενώπιον των παραγωγικών ομάδων. 
Μεταξύ των «γαλάζιων» καταγράφεται μεν ικανοποίηση για το σύνολο της ομιλίας, την οποία χαρακτηρίζουν πλήρη καθώς έδωσε το περίγραμμα μιας κυβερνητικής πρότασης με ρητό χρονοδιάγραμμα τόσο άμεσων ενεργειών όσο και μακροπρόθεσμου πλαισίου. 
Εν τούτοις, δεν κρύβεται και κάποιος προβληματισμός για τον τρόπο που αναπτύχθηκαν ορισμένες θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, κυρίως ως προς τις διαστάσεις που μπορεί να...
λάβουν αυτές μέσα από το δημόσιο διάλογο και τελικά τη συνολική εικόνα που μπορεί να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη, αναφορικά με τις προθέσεις της Συγγρού.

Ως σημείο αιχμής τού προβληματισμού των «γαλάζιων» στελεχών αναφέρεται κυρίως η κάθετη στάση του Αντώνη Σαμαρά να ζητήσει επαναλητικές εκλογές, στην περίπτωση που από την ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ζήτημα το οποίο, ανάλογα προς την ανάγνωση, μπορεί να πάει προς δύο κατευθύνσεις: Αφ’ ενός, μπορεί να στείλει μήνυμα καθαρής εντολής από την κοινωνία, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αντίληψη Σαμαρά ότι το σχέδιό του πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς περιστροφές και εμπόδια, τα οποία προφανώς θα εγείρουν κόμματα που θα μετέχουν σε συγκυβερνητικό σχήμα.

Αφ’ ετέρου όμως, πιθανολογείται να στείλει και εσφαλμένο μήνυμα στην κοινωνία, ότι ο Πρόεδρος τη ΝΔ δε θα διστάσει να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες, οδηγώντας την επαναλαμβανόμενα στην κάλπη, προκειμένου να ικανοποιήσει την πρόθεσή του για αυτοδυναμία.

Παράλληλα, κάποιες ενστάσεις διατυπώνονται και για τους υψηλούς τόνους που διατήρησε ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος σε «εθνικοπατριωτικού περιεχομένου» ζητήματα. Γίνεται ωστόσο αντιληπτό η επιδίωξη να περιοριστεί η δυναμική που ασκεί σε μερίδα της κοινωνίας η ρητορική Καρατζαφέρη. Αντίστοιχα αντιμετωπίζονται και ορισμένα κενά στα όσα είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσίασε. Είναι όμως κατανοητό ότι ούτε ο χώρος, ούτε ο χρόνος προσφερόταν για διεξοδική ανάλυψη του σχεδίου.

Αντιθέτως, στο σύνολό τους οι «γαλάζιοι» βουλευτές αντιλαμβάνονται την παρουσία Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη ως «αμιγώς πρωθυπουργική», με ξεκάθαρο –έστω και στο επίπεδο σκαριφήματος- πλαίσιο διακυβερνησης, σαφής εικόνα για τα οικονομικά και ελπιδοφόρο μήνυμα προοπτικής, μέσα από μελετημένο σχέδιο.

Στα υπέρ καταγράφηκε και η «ανοιχτή γραμμή» που διεφάνη πλέον ότι υπάρχει ανάμεσα σε Σαμαρά- Καραμανλή με τον Πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίζει νωρίς- νωρίς στην ομιλία του –αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επόμενη ημέρα- ότι οι σχέσεις του με τον τ. Πρωθυπουργό είναι πολύ καλές, στηρίζοντάς τον και στο επίπεδο της απόφασής του να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές το 2009, αλλά και στο επίπεδο του ελλείμματος το οποίο από το ΠΑΣΟΚ, του αποδίδεται ως υπερδιογκωμένο, ενώ στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζεται από την Συγγρού, φαίνεται υπήρξε σκόπιμο «φούσκωμα» των αριθμών, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπαγωγή στο Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: