Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Κυβέρνηση με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα


Η κυβέρνηση Παπανδρέου αντιμετωπίζει αύριο το πρώτο κρίσιμο τεστ κοινοβουλευτικής αντοχής. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να υπερψηφίσουν το νέο φόρο για τα ακίνητα τον οποίο μάλιστα ο κ. Βενιζέλος μετέτρεψε σε μόνιμο.
Πολλοί βουλευτές της πλειοψηφίας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική και δεν αποκλείονται διαφοροποιήσεις που θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Χωρίς προοπτική

Ακόμη κι αν περάσει το κοινοβουλευτικό τεστ της Τρίτης η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποκτήσει πολιτική προοπτική. Εφαρμόζει μία... εξαιρετικά δυσάρεστη πολιτική η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ούτε καν με τις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου στο ξεκίνημα της εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου.

Η επιβολή των νένω μέτρων λιτότητας και η εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν πρόκειται να φέρουν πιο κοντά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μεταπολεμικής ελληνικής κυβέρνησης η οποία εφαρμόζει ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό πρόγραμμα γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Αυτός ο συνδυασμός λιτότητας και έλλειψης ελπιδοφόρας προοπτικής είναι αβάσταχτος από πολιτική άποψη.

Αναπόφευκτη

Τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν την πτώση της κυβέρνησης αναπόφευκτη, στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δείχνει να έχει χάσει το πολιτικό του κουράγιο και απλά προεδρεύει στην σταδιακή αποσύνθεση της κυβέρνησής του. Ο εξαιρετικά δυναμικός υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος, δεν φαίνεται ικανός να επηρεάσει τις οικονομικές, κοινωνικές εξελίξεις και τείνει να μετατραπεί, σε χρόνο ρεκόρ, σε μέρος του προβλήματος. Οι βουλευτές του Κινήματος ταλαντεύονται μεταξύ κομματικού πατριωτισμού και της ανάγκης να πάρουν το μήνυμα της εκλογικής τους βάσης η οποία εναντιώνεται ολοένα πιο δυναμικά στις επιλογές της κυβερνητικής ηγεσίας.

Κρίσιμο εξάμηνο

Η ΝΔ προετοιμάζεται ήδη για βουλευτικές εκλογές και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρης εκτιμά ότι ο βίος της σημερινής κυβέρνησης δεν πρόκειται να ξεπεράσει το εξάμηνο.  
Η εξασφάλιση της 6ης δόσης του δανείου των 110 δισ ευρώ, η ενεργοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου ή το πέρασμα σε ένα πιο δραστικό “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων μπορεί να δώσουν την πολιτική ευκαιρία στον κ. Παπανδρέου και στους συνεργάτες του να οργανώσουν την εκλογική φυγή τους από την εξουσία. Η παραμονή τους σε αυτήν δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, απλά επιταχύνει την πολιτική πτώση του ΠΑΣΟΚ που σε λίγους μήνες θα κινδυνεύει με διάσπαση ή και περιθωριοποίηση. Η θεωρία σύμφωνα με την οποία οι πιστωτές του ελληνικού δημοσίου δεν πρόκειται να επιτρέψουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες χάνει με το πέρασμα του χρόνου τη σημασία της. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να κυβερνήσει είναι εμπόδιο στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης και στην επιδίωξη της οικονομικής ανάκαμψης.
 
Γιώργος Κύρτσος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: