Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Το “σενάριο” που οδηγεί σε εκλογές

Η πιο σημαντική είδηση της χθεσινής ημέρας, του πρώτου 24ωρου με την ελληνική κοινωνία να βιώνει το σοκ της ανακοίνωσης των μέτρων της Κυβέρνησης, ήταν η εξομολόγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στα μέλη του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τα σενάρια για το μέλλον.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, σκιαγράφησε τρία «επεισόδια» στο σίριαλ της χρεοκοπίας ή μη της χώρας
Στην πρώτη περίπτωση, εφαρμόζεται η Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου, και το rollover των ελληνικών ομολόγων οδηγεί σε «κούρεμα» του πραγματικού χρέους, κατά 20%
Στη δεύτερη περίπτωση, που προφανώς όλοι απεύχονται, η Ελλάδα δεν ...
καταφέρνει να αποφύγει τη στάση πληρωμών, εκδιώκεται από την ευρωζώνη και επιστρέφει στο νομισματικό καθεστώς της δραχμής.
Η 3η περίπτωση, μοιάζει η πιο… βολική. Και πιθανότατα ανοίγει το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με τις ευλογίες, και όχι απλώς με τη συναίνεση της τρόικας. Το σενάριο λοιπόν περιλαμβάνει ελεγχόμενη αναδιάρθρωση, με «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό άνω του 50%. Η Ελλάδα παραμένει εντός της ευρωζώνης, και η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό του EFSF και την ΕΚΤ, αποκλείει το ενδεχόμενο να καταρρεύσει κάποια τράπεζα, και να απειληθούν οι καταθέσεις και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Το 3ο σενάριο, αποτελεί εξέλιξη ενός σχεδίου που είχε καταρτίσει ο Ντομινίκ Στρος-Καν, πριν… μπλέξει με την καμαριέρα του Sofitel. Και από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί, θα πρέπει να ακολουθηθεί από ένα ακόμη, απαραίτητο βήμα, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες πραγματικής αναπτυξιακής προοπτικής για την ελληνική οικονομία.
Το βήμα αυτό είναι οι πρόωρες εκλογές, που θα σηματοδοτήσουν την απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, και θα δώσουν στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να πατήσει το «restart» της οικονομίας.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: