Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το θέμα των εγγυήσεων



Κρίσιμη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν και της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιέγκερ για το θέμα των εγγυήσεων που ζητά το Ελσίνκι για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Χθες ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντησή του με τον φιλανδό πρωθυπουργό, Ζίργκι Κατάινεν, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα...
υπάρξει «σύντομα» λύση στο ζήτημα των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία από την Ελλάδα.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες της Φιλανδίας, χωρίς ωστόσο να υπονομεύεται η σταθεροποίηση της ευρωπαϊκή οικονομίας, που είναι και το κύριο ζήτημα.
«Υπήρξε πρόοδος και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σύντομα λύση» δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση» που είχε με το φιλανδό πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το Spiegel η ευρωζώνη φέρεται να εξετάζει μια νέα πρόταση στο θέμα των εγγυήσεων. Στη βάση αυτής η Φινλανδία θα πρέπει να λάβει χαμηλότερους τόκους για τη συμμετοχή της στα δάνεια, ως αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις που ζητά. Όποιος βοηθά μόνον έναντι καταβολής εγγυήσεων, θα πρέπει να πληρώσει και ένα τίμημα, υποστηρίζει προς το Spiegel o ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ρέιντερς
Οι χώρες που δεν ζητούν εγγυήσεις επιδεικνύουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική πολιτική και ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν και μεγαλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τον ίδιο.
Αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων έκανε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της προς το περιοδικό Spiegel υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Φινλανδίας.
Χθες συνεδρίαζε το Eurogroup σε επίπεδο αντιπροσώπων για το θέμα των εγγυήσεων, με το κλίμα πάντως για την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα βαρύ μετά και την διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: