Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Σαφές προβάδισμα της ΝΔ, με ξεκάθαρη δικαίωση της πολιτικής της

Οι τρείς πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται μετά το καλοκαίρι συμφωνούν στα κύρια ευρήματά τους: Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε παταγώδης αποτυχία και αρνητική εξέλιξη.

Η συντριπτική πλειοψηφία απαντά απερίφραστα ότι αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε νέα οικονομικά μέτρα και επιζητά μείωση φόρων, μέτρα για την ανάπτυξη και επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.  
Συμφωνεί δηλαδή με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, και δικαιώνει, την πολιτική που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς. 
Όπως είναι φυσικό, η ΝΔ αποκτά μεγάλο πλέον προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου το οποίο φτάνει για την ώρα μέχρι τις 7,4 μονάδες σε εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας MRB (Real news, 4/9) η ΝΔ προηγείται με διαφορά 5,1% στην πρόθεση ψήφου όταν στην αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον φετινό Μάιο είχε καταγραφεί ισοπαλία (ΝΔ:23,7% έναντι 18,6% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ενώ τον Μάιο τα δύο κόμματα είχαν 21,5%). Παράλληλα, στην εκτίμηση ψήφου που κάνει η εταιρεία το προβάδισμα της ΝΔ αγγίζει το 7,4% συγκεντρώνοντας 34,6% έναντι 27,2% του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που φέρνει τη ΝΔ στα όρια της αυτοδυναμίας (154 έδρες σε περίπτωση Βουλής με 5 κόμματα και 149 σε περίπτωση Βουλής με 6 κόμματα).
Πανομοιότυπα είναι τα στοιχεία και της έρευνας της εταιρείας Alco (Πρώτο Θέμα, 4/9) όπου καταγράφεται προβάδισμα ΝΔ κατά 4,8% όταν στην αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Μάιο το ΠΑΣΟΚ είχε προηγηθεί κατά 0,3% (ΝΔ: 22,2% έναντι 17,4% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ενώ τον Μάιο η ΝΔ είχε 20,4% έναντι 20,7% του ΠΑΣΟΚ). Στην εκτίμηση επίσης που κάνει η εταιρεία επί των έγκυρων ψήφων, όμως χωρίς αναγωγή αναποφάσιστων, το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει στο 6,4% (ΝΔ: 29,3% έναντι 22,9% του ΠΑΣΟΚ, με 8,9% αναποφάσιστους που πρέπει να κατανεμηθούν επιπλέον στα κόμματα).
Προβάδισμα της ΝΔ καταγράφεται και στην έρευνα της εταιρείας Κάπα-Research (Το ΒΗΜΑ, 4/9) μόλις όμως κατά 0,6% βρίσκοντας παραδόξως, σε σχέση με τις άλλες δύο εταιρείας, χαμηλότερα τη ΝΔ και αρκετά ψηλότερα το ΠΑΣΟΚ (ΝΔ: 21,8% - ΠΑΣΟΚ 21,2%) με χαρακτηριστικό πάντως ότι στην ίδια έρευνα καταγράφεται εντυπωσιακό προβάδισμα της ΝΔ κατά 16,9% στο ερώτημα της παράστασης νίκης (ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν) όπου η ΝΔ να συγκεντρώνει 38,3% έναντι 21,4% του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, η έρευνα της Κάπα-Research αποκαλύπτει ότι το 61,8% των πολιτών απαντά απερίφραστα σήμερα ότι η εκλογή του ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια ήταν αρνητική εξέλιξη για τη χώρα, ενώ το 76,3% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί άμεσα το μνημόνιο που υπέγραψε, έναντι του 19,3% που απάντησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Πρόκειται ασφαλώς για περίτρανη δικαίωση της ΝΔ η οποία βεβαιώνεται άλλωστε και στο εύρημα της εταιρείας Alco, όπου το 78% των πολιτών απαιτεί από τον Γ. Παπανδρέου να εξαγγείλει στη φετινή ΔΕΘ μείωση φορολογίας και μέτρα για ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, πολύ χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις του 75,5% ότι με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα δεν μπορούν σήμερα να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (MRB), αλλά και του 76% ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους έκτακτους φόρους και τις εισφορές που έρχονται τις επόμενες εβδομάδες (Alco), ενώ το 86,6% δηλώνει εμφατικά ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχόταν να υποστεί περαιτέρω προσωπικές θυσίες (MRB).


Τα ευρήματα αυτά δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και οι πολίτες της. Ο τόπος χρειάζεται καθαρές λύσεις με αλλαγή πολιτικής. Την πολιτική, που από την πρώτη στιγμή υποδεικνύει ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ, στην οποία όλοι σήμερα προσβλέπουν. Γι’ αυτό η ΝΔ δικαιούται να απευθύνεται στους πολίτες ζητώντας την δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Και ας μη γίνονται παρεξηγήσεις μέσα στην πληθώρα των ευρημάτων. Η συναίνεση που επιδιώκει σήμερα το ανήμπορο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αποδεκτή από τους πολίτες οι οποίοι απαντούν μόνο κατά 36% ότι θα «πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πριν από τις εκλογές» σύμφωνα με ερώτηση της Alco. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι είναι εφικτό και προς όφελος της χώρας. Ας μη συγχέεται αυτό το καθαρό εύρημα με το άλλο της εταιρείας MRB, όπου το 52,1% απάντησε ότι «απαιτείται η ανάγκη συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων χωρίς διεξαγωγή εκλογών». Είναι άλλο το τι θεωρητικώς «απαιτείται» και «θα έπρεπε» μπροστά στα πλήρες σημερινό αδιέξοδο και άλλο το τι πράγματι «μπορεί και πρέπει να γίνει» όσο διατηρείται η σημερινή καταστροφική πολιτική.


ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: