Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Ασκήσεις βλακείας

Όσοι έχουν εντρυφήσει στην πολιτική και όσοι μπορούν να αντιλαμβάνονται τι κρύβεται πίσω από ανακοινώσεις ή διαρροές υπουργείων, μόνο ανήσυχοι μπορεί να είναι από το επίπεδο των συνεργατών του υπουργού Οικονομικών.
Δεν είναι μόνο οι συνεχείς γκάφες του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν είναι μόνο η φανερή έλλειψη σχεδιασμού και οι συνεχείς αυτοσχεδιασμοί. Είναι και η φανερή κρατικίστικη - γραφειοκρατική νοοτροπία τους, που δεν οδηγεί πουθενά.
Οι τελευταίες ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου... για τις αποδείξεις και τις ισοσκελισμένες φορολογικές δηλώσεις, είναι φανερό ότι στοχεύουν στην προετοιμασία εφαρμογής ενός γενικευμένου «πόθεν έσχες» για όλους τους φορολογουμένους.

Ουσιαστικά οι μανδαρίνοι του υπουργείου και ο υπουργός, προσανατολίζονται στη δημιουργία ενός μηχανισμού υποχρεώσεων για τους φορολογουμένους, μέσω του οποίου θα γίνει ευχερέστερος σε επόμενο στάδιο ο έλεγχος του «πόθεν έσχες».
Αν αντιλαμβανόμαστε σωστά και αυτός είναι τελικά ο σκοπός των γραφειοκρατών του υπουργείου Οικονομικών και του φορομπήχτη σοσιαλιστή πολιτικού τους προϊσταμένου, επιβεβαιώνεται η άποψή μας για τις περιορισμένες ικανότητές τους.
Η αμφιβολία μας εστιάζεται σε ένα και μόνο γεγονός. Την ανυπαρξία ισχυρού και κυρίως αδέκαστου φορολογικού μηχανισμού.  Όλοι γνωρίζουμε –πλην των μανδαρίνων- ότι για να αλλάξει νοοτροπία ο φορολογούμενος, πρέπει να μην έχει απέναντί του τη διαφθορά, αλλά και να γνωρίζει ότι περιοδικά σε διάστημα 4-5 χρόνων θα υποστεί ενδελεχή φορολογικό έλεγχο. Ποιος θα τα κάνει αυτά; Οι σημερινές εφορίες; Αν το πιστεύουν, δεν είναι απλώς ανίκανοι, είναι και ηλίθιοι.
Οι αποδείξεις ή οι ισοσκελισμένες φορολογικές δηλώσεις, που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν, δεν αποκαλύπτουν τα μαύρα αφορολόγητα εισοδήματα. Αυτά αποκαλύπτονται μόνο μέσω των περιουσιακών στοιχείων και τις  ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, όταν τα συστήματα του υπουργείου και των εφοριών λειτουργούν.
Αντί, συνεπώς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι συν αυτώ εγκέφαλοι προσθέτουν διαχειριστικά βάρη στους πολίτες, καλό θα ήταν να ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ας περιθωριοποιήσουν – εν ανάγκη- τις σημερινές εφορίες, καθιστώντάς τις γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.
Όλα τα άλλα, είναι ασκήσεις βλακείας, άγνοιας των καιρών και διαιώνισης της ύπαρξης της μέχρι σήμερα κατάστασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: