Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

«Γη και ύδωρ» στην τρόικα από Παπανδρέου - Βενιζέλο


Μέτρα σοκ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς η κυβέρνηση υπέκυψε πλήρως στις διαταγές της τρόικας και των δανειστών μας, κάνοντας στροφή 180 μοιρών.

Τα χθεσινά τελεσίγραφα ευρωπαίων αξιωματούχων με αποκορύφωμα τις δηλώσεις Μέρκελ - Σόιμπλε ότι αν δεν δώσει η τρόικα το πράσινο φως, δεν θα εκταμιευτεί η 6η δόση, οδήγησαν σε επιτάχυνση των εξελίξεων, καθώς η κυβέρνηση νιώθει όλο και περισσότερο την αφόρητη πίεση των πιστωτών της.
Έτσι ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ανατροπές παντού και άμεσα με έμφαση στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα , βάση των όσων αποφάσισε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Τα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, που σημειωτέον, θα εισαχθούν στη Βουλή με ένα νομοθέτημα, περιλαμβάνουν την...
καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου, την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων και της κατάργησης των δημόσιων φορέων, αλλαγές στην αγορά εργασίας και τη δημοσιονομική διοίκηση.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις:
Η κυβέρνηση αποφάσισε την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων για το πρώτο «πακέτο» που είχε ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, η επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ, η επέκταση του χρόνου παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, η παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας, η ΔΕΠΑ, το κρατικό μερίδιο στα Ελληνικά Πετρέλαια, η πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, θα μεταφερθούν από αύριο, Τετάρτη, στον έλεγχο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Αναδιάρθρωση δημόσιων φορέων
Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι καταργήσεις, συνενώσεις, και συρρικνώσεις δημόσιων οργανισμών, εντός των ερχόμενων εβδομάδων. Η ΕΡΤ, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, καθώς και η συνένωση των φορέων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν πολύ καλά παραδείγματα, στα οποία θα στηριχθεί η κυβέρνηση. 
Στόχος της κυβέρνησης είναι το δημοσιονομικό όφελος από την αναδιάρθρωση αυτή να καταγραφεί στο 2011. 
Ενεργοποίηση θεσμού εργασιακής εφεδρείας
Επιπλέον, εισάγεται ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η διαδικασία θα τεθεί υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, ώστε να διασφαλιστούν οι θεσμικές εγγυήσεις διαφάνειας. 
Μέσω της εργασιακής εφεδρείας θα δοθούν στους εργαζόμενους δυνατότητες επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης, ενώ θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους εργαζομένους που βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση. 
Κρατικοί δημόσιοι υπάλληλοι
Στο στενό δημόσιο τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι μετατρέπονται σε κρατικοί υπάλληλοι. Η ρύθμιση αυτή, που θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα δημιουργήσει ενιαίες οργανικές σχέσεις και θα δρομολογήσει αναδιάταξη προσωπικού σε όλα τα υπουργεία, με βάση τις ελλείψεις και τα πλεονάσματα που υπάρχουν. 
Αγορά εργασίας
Επίσης, δίδεται μεγαλύτερη έμφαση στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. 
Ενιαίος φορέας για φόρους και εισφορές
Καθιερώνεται ο ενιαίος φορέας για φόρους και εισφορές, που θα τελεί υπό τον έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. 
Άνοιγμα επαγγελμάτων
Η κυβέρνηση αποφάσισε να επανεξετάσει από την αρχή όλα τα κλειστά επαγγέλματα, να επισπεύσει τις διαδικασίες για την απελευθέρωσή τους και να συντομεύσει τις προθεσμίες ολοκλήρωσής τους. 
Εθνικό φορολογικό σύστημα
Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Προτεραιότητά του, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 
Ενιαίο μισθολόγιο
Εισάγεται το ενιαίο μισθολόγιο, που βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με το νέο βαθμολόγιο. Ο όρος της προσωπικής διαφοράς, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, δεν μπορεί να διατηρηθεί, παρά μόνο με την έννοια του πριμ παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας. Με βάση τις αποφάσεις, καθιερώνεται μπόνους παραγωγικότητας για όσους διαθέτουν διευθυντικές θέσεις και απασχολούνται με συγκεκριμένο έργο και σύμβαση αποτελεσματικότητας. 
Δημοσιονομική διοίκηση
Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει το Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων. Όποιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του, θα παύει να επιχορηγείται. Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακολουθεί στενότερα και σε βάθος την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: