Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τηλεδιάσκεψη μέρος Β με μέτρα 6,5 δισ. ευρώ στην ατζέντα

Σήμερα Τρίτη, στις 20:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας.
Η χθεσινή συζήτηση, διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες και από το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίστηκε ως "παραγωγική και ουσιαστική"
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και οι δύο αξιωματούχοι του υπουργείου κ. Γ. Ζανιάς και κ. Η. Πλασκοβίτης.
Αξιωματούχος του...
υπουργείου Οικονομικών - τον οποίο επικαλείται το Reuters - δήλωσε πως η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά.
Σήμερα το πρωί, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα επεξεργαστούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2012, έτσι ώστε να γίνει ακριβής κοστολόγηση.
Τα μέτρα αυτά υπολογίζονται συνολικά σε 6 - 6,5 δισ. ευρώ για το 2011 (2 δισ. ευρώ) και το 2012 (4 -4,5 δισ. ευρώ).
Χθες άλλωστε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist, προανήγγειλε "πακέτο μέτρων", το οποίο θα επικεντρώνεται στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών και στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, επισημαίνοντας ότι εάν δεν γίνουν συντεταγμένα οι απαραίτητες αλλαγές, τότε θα γίνουν σε συνθήκες ανεξέλεγκτες και επώδυνες.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αφορούν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, την ολοκλήρωση στις αρχές του Οκτωβρίου του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), την περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, κ.λπ.  
Στον αντίποδα, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και υποσχέθηκε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα αποκατασταθούν οι αδικίες.

Το plan B της Γερμανίας επηρεάζει την στάση της τρόικα
Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία επηρεάζουν την στάση της τρόικα, με τα σενάρια για σχέδιο Β να δίνουν και να παίρνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το εναλλακτικό γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα προβλέπει ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς έξοδο από το ευρώ, που θα συνοδεύεται από κούρεμα του χρέους και πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης χορήγηση βοηθείας για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων που υπάρχουν στο εξωτερικό.
Η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει μόνη τα ελλείμματά της και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: