Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

W.S.Journal: Η Ευρώπη σε δίλημμα να διασώσει την Ελλάδα ή τις δικές της τράπεζες!

Την άποψη ότι η Ευρώπη θα βρεθεί στο δίλημμα 
είτε να διασώσει την Ελλάδα, 
είτε να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, 
διατυπώνει σήμερα η Wall Street Journal. 
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναγκασθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας και να στηρίξουν τις ήδη «εύθραυστες» τράπεζες της Ευρώπης.
Η έκθεση των ευρωπαϊκών...
τραπεζών -εκτός από τις ελληνικές τράπεζες- στο ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ, με τα γαλλικά και τα γερμανικά ιδρύματα να κατέχουν 9,4 δισ. ευρώ και 7,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα, το συνολικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Ελλάδα (μέσω τραπεζικών ομολόγων κ.ά.) ανέρχεται σε 94 δισ. ευρώ, με τα γαλλικά ιδρύματα να έχουν έκθεση 40 δισ. ευρώ και τα γερμανικά 24 δισ. ευρώ.
Η Wall Street Journal σημειώνει πως σε περίπτωση ελληνικής πτώχευσης, οι τράπεζες θα αναγκασθούν να αναγνωρίσουν τις πραγματικές τους θέσεις στο ελληνικό χρέος, κάτι που θα επιβάρυνε τα αποτελέσματά τους.
Όπως αναφέρει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν να σταθμίσουν τη διάσωση των τραπεζών τους και τη διάσωση περιφερειακών ευρωπαϊκών οικονομιών. Το πλεονέκτημα της ελληνικής διάσωσης ήταν ότι σε αυτή οι χώρες εμπλέκονται ως επί το πλείστον με υποσχέσεις και εγγυήσεις και όχι με το πραγματικό χρήμα των φορολογουμένων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την άλλη πλευρά, είναι πιθανό να χρηματοδοτηθεί κατευθείαν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: