Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Πλυντήριο η ...Ωραία Ελλάς.

Νέους τρόπους για να πείσει τους καταθέτες που διαθέτουν κεφάλαια στο εξωτερικό να τα φέρουν εντός συνόρων αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών. 
Μετά την ουσιαστική αποτυχία της ρύθμισης επαναπατρισμού των κεφαλαίων να φέρει ξενιτεμένα κεφάλαια στο ασθμαίνον ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν πλέον νέες λύσεις, όπως την πλήρη απαλλαγή από κάθε φόρο και έλεγχο για τα κεφάλαια που θα επιστρέψουν εντός συνόρων.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι ... προϋπόθεση για να ανακοπεί η ύφεση και να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία είναι η ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος το οποίο μαστίζεται από τη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό.
Η υφιστάμενη ρύθμιση επαναπατρισμού κεφαλαίων εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και δίνει τη δυνατότητα σε όσους διαθέτουν κεφάλαια στο εξωτερικό τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία να τα «ξεπλύνουν» καταβάλλοντας φόρο 8% επί του ποσού.  
Μάλιστα η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε όσους καταβάλουν το φόρο να επιλέξουν να φέρουν τα χρήματα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσουν στο εξωτερικό.[ κατά τ' άλλα το σκοπούμενο είναι να ανακοπεί η ύφεση και να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία δια της ενίσχυσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος ]. 
 Επιπλέον, σε όσους φέρουν τα χρήματα στην Ελλάδα εντός δυο ετών από τον επαναπατρισμό τα τοποθετήσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή προχωρήσουν στην αγορά κάποιου ακινήτου τότε το δημόσιο του επιστρέφει το 50% του φόρου.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των περίπου 70 δισ. ευρώ που έχουν κάνει φτερά από τις τράπεζες τα τελευταία δυο χρόνια από καταθέτες που αναζητούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο για τις αποταμιεύσεις τους.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νέο φορολογικό σύστημα, τούς ζήτησε να του υποβάλουν και προτάσεις για μια νέα ρύθμιση επαναπατρισμού
‘Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εισηγήσεις για πλήρη απαλλαγή από κάθε φόρο και έλεγχο για όσους φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα. Επίσης, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το υπουργείο σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 10-15% επί των ποσών που θα εντοπίσουν οι ελληνικές φορολογικές αρχές στο εξωτερικό και τα οποία παρανόμως δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Ο εντοπισμός θα γίνει με τη χρήση των διατάξεων του εφαρμοστικού νόμου που προβλέπουν την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου για τις φορολογικές αρχές. Ο εντοπισμός των ποσών θα γίνει μέσω της γνωστοποίησης από τις τράπεζες στις φορολογικές αρχές των σχετικών εμβασμάτων.  
Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι εφόσον τα χρήματα επαναπατρισθούν και επενδυθούν σε ακίνητα, επιχειρήσεις ή κρατικά ομόλογα τότε μπορεί να γίνεται και διαγραφή του σχετικού φόρου.  
 
Συμπέρασμα
Η εν τιμή και διαφάνεια οικονομική δραστηριότητα εν Ελ λάδι  παραμένει πράξις ... κολάσιμος !
...Δυσωδία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: