Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Το ευρωομόλογο θα διασώσει την Ευρώπη; - Πυρετώδεις διεργασίες για να αποφευχθεί η κατάρρευση - Μειώνονται οι απώλειες στις αγορές μετά το αρχικό κραχ


Την λέξη – κλειδί για να αποφευχθεί η κατάρρευση στις αγορές ανέφερε ο επίτροπος της ΕΕ, Ολι Ρεν κατά την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, δηλώνοντας ότι θα καταθέσει μέχρι το Φθινόπωρο έκθεση για την έκδοση ευρωομολόγου, σαν ανάχωμα έναντι στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. 
Η δήλωση αυτή στάθηκε ικανή να ανακόψει το κύμα ρευστοποιήσεων που έπληξε από το πρώτο κιόλας λεπτό τις ευρωπαϊκές αγορές, περιορίζοντας τις απώλειες από το -5% μεταξύ -1,5% και -2%.
Νωρίτερα, σοκ και δέος έχει προκαλέσει η εξέλιξη της κρίσης χρέους που μεταδίδεται πλέον με ρυθμούς που δεν μπορούσαν να προβλέψουν ούτε και οι πιο έμπειροι αναλυτές των αγορών. 
Δεν έχουν...
συμπληρωθεί ούτε 2 χρόνια από την μυθική κατάρρευση της Lehman Brothers, και οι μνήμες ενός παγκόσμιου sell off έχουν ξαναξυπνήσει για όλα τα μήκη και τα πλάτη των αγορών.
Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με έντονες ρευστοποιήσεις και σήμερα, με τον FTSE στο Λονδίνο να χάνει πάνω από 2%, τον CAC 40 σχεδόν 1% και ο DAX στην Φρανκφούρτη πάνω από 2,5%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 2,5%.
«Γκρεμίζεται» η μετοχή της Royal Bank of Scotland μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς υποχωρεί κατά 9% ενώ νωρίτερα βρέθηκε να χάνει έως και 21%, στο -7% η Βarclays, ενώ ανεστάλη η διαπραγμάτευση της ιταλικής Intesa SanPaolo και της βελγικής Dexia ώστε να ανακοπεί το κατρακύλισμα.
Η χθεσινή προειδοποίηση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ, για την αβεβαιότητα στις αγορές, η επαναφορά των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας για 6 μήνες, καθώς και η σύσταση προς τις τράπεζες να διακρατούν τα κέρδη τους, ήταν η πέτρα που ενεργοποίησε το κύμα των απωλειών, ξεκινώντας από την Ευρώπη, συνεχίστηκε στη Wall και σήμερα στην Ασία.
Από την επομένη της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, οι δείκτες στην Ευρώπη και τη Wall έχουν υποχωρήσει πάνω από 10%, καταρρίπτοντας τις διακηρύξεις ότι ήταν μία σύνοδος που «έθετε τέλος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης».
Την ίδια ώρα οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και της Ιαπωνίας παρεμβαίνουν για να συγκρατήσουν τα νομίσματα τους από την τρελή κούρσα, οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων αγορών αγοράζουν αρειμανίως χρυσό για προστασία, παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι Ευρωπαίοι κάνουν τις αυγουστιάτικες διακοπές τους και οι επενδυτές αναζητούν τα CDS ανεξαιρέτως όλων των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Παράλληλα, δραματικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ασιατικές αγορές μετά τον πανικό που παρατηρήθηκε στη Wall Street και οδήγησε στο χειρότερο «ξεπούλημα» που έχουν δει οι ΗΠΑ από την κρίση του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brother.
Οι επενδυτές και στην Ασία φάνηκαν σχεδόν «απελπισμένοι» να κατοχυρώσουν θέσεις ώστε να εξασφαλίσουν ρευστότητα εν μέσω ανησυχιών για μετάδοση της κρίσης χρέους και σε μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της ζώνης του ευρώ.
Κάτι που περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα ήταν η απόφαση μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε της Ιαπωνίας και της Ελβετίας να αποδυναμώσουν τα νομίσματά τους, τα οποία θεωρούνται τα πιο «ασφαλή καταφύγια».
Ο ασιατικός δείκτης FTSE CNBC Asia 100 κατέγραψε απώλειες 3,3%, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το σεισμό της 11ης Μαρτίου που προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.
Συγκεκριμένα έκλεισε στις 9.312,52 μονάδες με πτώση 3,6%, αφού αναζήτησε στήριξη στις 9.300 μονάδες του κλεισίματος της 11ης Μαρτίου, καθώς ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί και σε χαμηλότερα επίπεδα.
Σημαντικές απώλειες 3,89% κατέγραψε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, με συνέπεια η πτώση της εβδομάδας να αγγίζει το 7,7%.
Πτώση 1,57% σημείωσε και ο κινεζικός χρηματιστηριακός δείκτης, ενώ δραματικές ήταν οι απώλειες του Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υποχώρησε κατά 4,75% στις 20.829,4 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα δεκάμηνου.
Μεγάλες απώλειες και στη Σαγκάη με τον Shanghai Composite να σημειώνει πτώση 1,53% και τον ευρύτερο CSI 300 να υποχωρεί σε ποσοστό 1,63%.
O Topix τερμάτισε στις 800,96 μονάδες με πτώση 3,1%, ενώ από την πτώση δεν ξέφυγε ούτε ο Straits Times στη Σιγκαπούρη που υποχώρησε κατά 3,78% στις 2.989,70 μονάδες.
Χτες οι αμερικανικές αγορές πραγματοποίησαν βουτιά 5%, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια κρίση χρέους και για τη μετάδοση εντός της Ευρωζώνης χτυπούν και πάλι " κόκκινο". Τα στοιχεία για την ανεργία και η βουτιά της ευρωαγοράς έδωσαν το δικό τους τόνο.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones, ο βιομηχανικός δείκτης της Wall Street, που βρέθηκε στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2008, τερμάτισε στις 11.384  μονάδες (-4,31%), ο Nasdaq, ο τεχνολογικός δείκτης της Νέας Υόρκης, στις 2.556 (-5,08%), ενώ ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο των αμερικανικών αγορών, στις 1.200 (-4,78%).
Το ADR της ΕΤΕ έκλεισε στα 1,11 δολάρια (-9,02%), με υψηλό ημέρας στα 1,19 δολάρια, ενώ χαμηλό στα 1,11 δολάρια.
Σε χαμηλό 13 μηνών υποχώρησε χτες και η Ευρώπη, εν μέσω διευρυμένων ανησυχιών για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Η bearish τάση που προέκυψε από την ομιλία του Jean Claude Trichet, επικεφαλής της ΕΚΤ, για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη έδωσε το δικό της τόνο στις ήδη επιβαρυμένες αγορές.
Βουτιά για 5η συνεχή συνεδρίαση, στο -3,4%, πραγματοποίησε ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 για να κλείσει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010 στις 243,33 μονάδες.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
Κλειώ Νικολάου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: