Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

«Κρυφή ατζέντα» στην συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί!

Στο Παρίσι αναμένεται να συναντηθούν σήμερα  Τρίτη η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί για να συνεχίσουν τις συζητήσεις περί σωτηρίας του ευρώ.
Συγκεκριμένα στην ατζέντα των δύο ηγετών είναι η βελτίωση της οικονομικής και πολιτικής διαχείρισης της κρίσης στην ευρωζώνη αλλά όχι το ευρωομόλογο, όπως διευκρίνησε  σήμερα εκπρόσωπος της...
γερμανικής κυβέρνησης.
Οι δύο ηγέτες ενδεχομένως όμως να συζητήσουν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου σταθερότητας, όπως έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Philipp Roesler, όπως αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης είναι έτοιμοι να δεχτούν μεταβιβάσεις πληρωμών στα κράτη μέλη του Νότου, ακόμα και ευρωομόλογα που θα εκδίδονται συνολικά από τη ζώνη του ευρώ, με την προϋπόθεση τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να υιοθετήσουν φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν ανακοινώσει τον Ιούλιο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ότι θα καταθέσουν στο τέλος του καλοκαιριού νέες προτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, αναμένεται  η Γαλλία να θέσει και πάλι ζήτημα κεντρικής οικονομικής κυβέρνησης για την ευρωζώνη, πρόταση στην οποία η Γερμανία απαντά με επιφύλαξη.
Χρονικό τελευταίων συναντήσεων Μέρκελ - Σαρκοζί
Ο γερμανο - γαλλικός άξονας τελικά λειτουργεί παρά τις όποιες διαφωνίες. Το αποδεικνύουν οι πυκνές συναντήσεις των δύο ηγετών μέσα σε ένα χρόνο. Ενα σύντομο χρονικό.
Ιούνιος 2011 Βερολίνο:
Μέρκελ και Σαρκοζί συμβιβάζουν τις διαφορές τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Συμφωνούν στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο 2ο πακέτο διάσωσης και ζητούν από τους εταίρους της ευρωζώνης ταχύτητες αποφάσεις στην έκτακτη σύνοδο κορυφής (του Ιουλίου).

Δεκέμβριος 2010, Φράιμπουργκ:
Μέρκελ και Σαρκοζί απορρίπτουν προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγων με την αιτιολογία ότι θα αφαιρούσε από τις χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα την πρόκληση και τη πίεση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οκτώβριος 2010, Ντοβίλ:
Εν όψει επικείμενης και εξαιρετικά σημαντικής συνόδου κορυφής οι δύο ηγέτες ζητούν την μεταρρύθμιση των συνθηκών της Ε.Ε. Χώρες με ελλείμματα και χρέη που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητα θα πρέπει να τους αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου. Η Μέρκελ κάνει πίσω στο αίτημά της για αυτόματη επιβολή ποινών στις χώρες αυτές. Το σχέδιο των δύο ηγετών προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ε.Ε., αλλά τελικά ανοίγει τον δρόμο για συμβιβαστική λύση.

Ιούνιος 2010, Βερολίνο
Οι δύο ηγέτες κάνουν λόγο για μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση των 27. Παράλληλα, «σε περίπτωση ανάγκης», την δυνατότητα σύγκλισης εκτάκτων συνόδων σε επίπεδο 16 (τότε) κρατών της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: