Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Μπρος γκρεμός και πίσω… μέτρα

Με άγριες διαθέσεις καταφθάνουν στη χώρα μας οι επικεφαλής της τρόικας των ελεγκτών, προκειμένου να περάσουν από κόσκινο την ελληνική οικονομία. 
Αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθεί ένας από τους πιο σκληρούς και συνάμα κρίσιμους ελέγχους για την πορεία του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου.
Η πορεία της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες και ο εκτροχιασμός των στόχων του προϋπολογισμού στο πρώτο επτάμηνο του 2011 σε δαπάνες και ...
έσοδα (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι δαπάνες καταγράφουν υπέρβαση 1,1 δισ. ευρώ, ενώ η υστέρηση στα έσοδα αγγίζει 3,4 δισ. ευρώ) έχουν «δέσει» τα χέρια του υπουργείου Οικονομικών και πλέον δύο μόνο δρόμοι διαφαίνονται:
Πρώτον, η λήψη νέου πακέτου μέτρων, τα οποία θα αποδώσουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 και θα καλύψουν τις «μαύρες τρύπες». Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίζεται ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα πληγούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο, στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως η επιβολή νέων μέτρων θα εντείνει την πτωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ύφεσης, η οποία υπολογίζεται να αγγίξει φέτος ακόμη και το 5%.
Δεύτερον, η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου. Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου θα προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, να πείσει τους ελεγκτές ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και θα ζητήσει μια αποκλιμάκωση των προβλέψεων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να «κλείσει» φέτος στο 8,5% του ΑΕΠ – έναντι πρόβλεψης 7,6% - ενώ υπάρχει και ο φόβος να εκτιναχθεί ακόμη και στο 10%, κυρίως λόγω της πολύ μεγάλης ύφεσης.

Πηγή:Voria/ parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: