Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

"Ψάχνουν" την αύξηση της θητείας!

Η μελέτη που είχαν κάνει στο ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν έτοιμη να ανακοινώσει τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, είχε καταλήξει ότι το έλλειμμα σε ανθρώπινο δυναμικό που θα προέκυπτε, προσέγγιζε τις 22.000 στρατιώτες!

Το νούμερο είναι συγκλονιστικό για το μέγεθος του ελληνικού στρατού κι επίσης είναι γνώστο στον σημερινό... ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτη. Η μελέτη που έχει ζητήσει να του ετοιμάσουν οι στρατιωτικοί για το θέμα της θητείας, όσο “στρογγυλεμένη” κι αν είναι δεν μπορεί να αγνοήσει τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις μονάδες του στρατού. Ίσως να βγάλει το έλλειμμα ,μικρότερο από 22.000 αλλά το νούμερο θα είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλο.

Μπορεί μία αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 έως τους 12 μήνες να καλύψει αυτή τη μαύρη τρύπα; Όχι σ΄ όλη της την έκταση. Η αναδιοργάνωση του στρατού είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να περιοριστεί σε μία πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα το σχέδιο για κλείσιμο εκατοντάδων στρατοπέδων. Υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να σταματήσει η λειτουργία τουλάχιστον 350 μονάδων στην ενδοχώρα, κάτι που θα ανακούφιζε τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ ,αλλά και θα απελευθέρωνε σημαντικό αριθμό αξιωματικών ,υπαξιωματικών και φυσικά στρατιωτών που θα μπορούσαν να επανδρώσουν μονάδες της μεθορίου στις οποίες υπάρχουν ανάγκες.

Ο ΥΕΘΑ Π.Μπεγλίτης είπε χθες ότι η αύξηση της θητείας θα γίνει αν δεν αποδώσει μια σειρά άλλων μέτρων στην οποία συμπεριέλαβε και το κλείσιμο ή τη συγχώνευση μονάδων. Πολλοί όμως πιστεύουν οτι αυτό είναι το δύσκολο σενάριο,αφού θα προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε τοπικές κοινωνίες. Η αύξηση της θητείας μοιάζει να είναι πιο εύκολη επιλογή αν και είναι δεδομένο ότι το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης δεν θα είναι μικρό.
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: