Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Ο "Ιπτάμενος Φινλανδός" και η δικαίωση της Αριστέας Μπουγάτσου

Εθνικές διαστάσεις λαμβάνουν οι γκάφες του Βενιζέλου όπως στην υπόθεση της Φινλανδίας
ενώ οι πρωτοβουλίες του, όπως αυτή της ένεσης ρευστότητας στην Proton Bank, φλερτάρουν με την μη εφαρμογή των νόμων.
Ο ορισμός Επιτρόπου και από την Τράπεζα της Ελλάδας, αφ' ενός μεν δικαιώνει την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και την εξαιρετική δημοσιογράφο Αριστέα Μπουγάτσου, αφ' ετέρου αποδεικνύει ότι ο βάλτος της Τράπεζας του Λαυρεντιάδη έχει πολύ βάθος και ανεξερεύνητες περιοχές-σχετικό ρεπορτάζ και στο... «Παρόν» που κυκλοφορεί.
Οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος για την απόφασή τους ν’ ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση της Proton Bank, να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι η Proton Bank ελέγχεται από την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος για την υπόθεση υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της. Στα αρχικά πλάνα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν η απορρόφηση της Proton Bank από την Attica Bank. Η εξέλιξη αυτή δεν αποκλείει την τέλεση του «γάμου» των δύο τραπεζών αλλά, όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, είναι προφανές ότι ο χρόνος πίεζε ιδιαίτερα στο να καλυφθεί το πρόβλημα της ρευστότητας στην Proton.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η ίδια η τράπεζα είχε ενημερώσει στα μέσα Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι αδυνατεί να επιστρέψει 70 εκατ. ευρώ από αυτά που της είχαν κατατεθεί από τα διαθέσιμα του Δημοσίου.
Η «αδυναμία» αυτή της τράπεζας ήταν και ένας από τους λόγους που δύο διευθυντές του ΓΛΚ είχαν διαφωνήσει με την κατάθεση 160 εκατ. ευρώ στις 15 Ιουλίου. Ο άλλος λόγος ήταν ότι οι συνολικές καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου στη συγκεκριμένη τράπεζα ξεπερνούσαν το όριο που έθετε ο νόμος κατά 92 εκατ. ευρώ.
Παρόλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είχε δώσει εντολή τότε να γίνει η κατάθεση. Όταν το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα στις αρχές Αυγούστου, ο υπουργός έσπευσε να καλύψει την παρανομία αυτή με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είχε αναδρομική ισχύ από το 1997!..
Κουρδιστό Πορτοκάλι

Δεν υπάρχουν σχόλια: