Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Τα λουκέτα...του Αυγούστου

Λουκέτο για περισσότερες από μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας και μία στις πέντε για το σύνολο της Αττικής (20,6%), φέρνει η οικονομική κρίση, κι ενώ το ποσοστό αυτό σε άλλες πόλεις της χώρας εξακοντίζεται ακόμη και στο 40%.
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που αφορούν στον αριθμό των καταστημάτων που έκλεισαν σε 10 πόλεις (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κοζάνη, Βέροια, Έδεσσα και Τρίπολη), όπως αναφέρει η...
εφημερίδα "Ημερησία".
Αύγουστος
Τα ευρήματά της αφορούν το μήνα Αύγουστο και όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις καταγράφεται... έκρηξη του αριθμού των εμπορικών επιχειρήσεων που έκλεισαν σε σχέση με πέρυσι. Αρκεί να αναφερθεί πως στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 24% (23,4% για την ακρίβεια) από 17% που ήταν τον περσινό Αύγουστο.
Στη Σταδίου το 34% έχει βάλει «λουκέτο» και ακολουθούν η Ακαδημίας με 26%, η Ερμού με 25% αλλά και στην Πατησίων τα κλειστά καταστήματα φτάνουν στο 26%. Ρολά έχει κατεβάσει... το 24% των εμπορικών της Κηφισιάς, το 22% του Χαλανδρίου, το 18% των καταστημάτων της Καλλιθέας και της Ν. Ιωνίας.
 
Από τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης δεν γλιτώνουν ούτε και περιοχές που κάποτε ήταν φημισμένες για τα εμπορικά τους καταστήματα. Όπως, για παράδειγμα, το Κολωνάκι. Στην Τσακάλωφ το ποσοστό των καταστημάτων που έχει βάλει «λουκέτο» είναι στο 29%, στη Σκουφά έχει «σβηστεί» το 17% των επιχειρήσεων και στην Πατριάρχου Ιωακείμ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12,5%.
Στο 20% από 10% έχει ανέβει σε σχέση με πέρυσι η αναλογία κλειστών - ανοιχτών καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, με τους εμπορικούς δρόμους Εγνατία, Βενιζέλου και Β. Όλγας να έχουν πληγεί περισσότερο.
Στη Λάρισα δεν υφίσταται πια το 11,9% των καταστημάτων.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010.
Στην πόλη της Καβάλας στο σύνολο των εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, τα κλειστά καταστήματα αντιστοιχούν στο 14,7% του συνόλου.
Το κέντρο της Κοζάνης εμφανίζει υψηλή συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στους εν λόγω εμπορικούς δρόμους. Αναλυτικά, στο σύνολο των υπό εξέταση εμπορικών δρόμων σχεδόν το 18,8% των επιχειρήσεων είναι κλειστές.
Στην Εδεσσα τα κλειστά καταστήματα ανέρχονται στο 18%, ενώ στη Βέροια το ποσοστό είναι 12,4%.
Στην Τρίπολη το ποσοστό κλειστών καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου φθάνει το 20%, ενώ σε λιγότερο κεντρικούς δρόμους εκτινάσσεται ακόμα και στο 40%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: