Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Σε τρικυμία η Τράπεζα Πειραιώς - Ενεργοποίησε έκτακτο μηχανισμό

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει χρήση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance) της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά αυτό δεν ανακοινώθηκε παρά μόλις σήμερα, ενώ αυτό έγινε το β' τρίμηνο του έτους, δηλσδή μέχρι τις 30 Ιουνίου! 
Όπως είπε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Μάνος σε αναλυτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου. Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα... - η πιο "συμπαθής", ας πούμε, και ευέλικτη τράπεζα στον εμπορικό κόσμο - έφτασε ένα βήμα πριν από το "κανόνι" αφού στέρεψε από ρευστότητα. Η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας έχει προσφέρει ήδη κεφάλαια στις τράπεζες της χώρας μέσω του ELA, κίνηση η οποία επιτρέπεται από την ΕΚΤ σε εξαιρετικές περιπτώσεις για τη στήριξη των -χρηματοοικονομκών- οργανισμών που προσωρινά έχουν προβλήματα ρευστότητας αλλά δεν είναι αφερέγγυοι.
Πρακτικά η τράπεζα κτύπησε "κανόνι" ανάλογο με αυτό ου κτύπησαν οι ιρλανδικές τράπεζες και μέχρι στιγμής διασώζεται λόγω του ELA. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και "γενναία" δανειοδότηηση από την Εθνική Τράπεζα
«Προσχωρήσαμε στο μηχανισμό ELA το δεύτερο τρίμηνο», είπε, o A.Μάνος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σύμφωνα με το Reuters και τα ίδια είπε και στο Dow Jones Newswire

«Μας δίνει μεγαλύτερο περιθώριο κίνησης, περισσότερη ευελιξία. Είναι πιο ακριβό από τα δάνεια της ΕΚΤ. Το κόστος ανέρχεται στο 3,5% περίπου έναντι 1,5% στην ΕΚΤ», προσέθεσε. αυτό που δεν είπε είναι ότι "Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά"

Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ρευστότητα στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Ο μηχανισμός δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την ΤτΕ, η οποία θα κάνει αποδεκτά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών που θα έχουν καταπέσει ολοκληρωτικά ή σε μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ.

Η Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αναφέρει ότι έκανε χρήση του ELA.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν ενταθεί οι φήμες για τις ελληνικές τράπεζες που προσέφυγαν στον ELA και μάλιστα είχε αναφερθεί ότι ιδιωτική τράπεζα άντλησε 2,1 δισ. ευρώ και προφανώς αναφέρεται στην Πειραιώς. Έχουν αντληθεί επιπλέον 700 εκατ. ευρώ από την Εθνική λένε οι ίδιες πληροφορίες.
Πάντως υπάρχει ένα θέμα σε ότι αφορά την μη κοινοποίηση προσφυγής στον μηχανισμό, δεδομένου ότι η τράπεζα είναι εισηγμένη εταιρεία και θα έπρεπε κανονικά να υπάρξει σχετική κοινοποιίηση.
Οι εξελίξεις αυτές είναι είναι κάτι παραπάνω από δυσμενείς για την οικονομία και ήδη δημιουργήθηκε το αντίρροπο αρνητικό νέο σε σχέση με την συγχώνευση Αlpha Eurobank. Σε ότι αφορά το μέλλον της Πειραιώς, της πιο "ανθρώπινης" τράπεζας, αυτό φαίνεται ότι αναγκαστικα περνάει μέσα από τηνσυγχώνευση με την Εθνική λόγω του μεγάλου ανοίγματος που έχει η Πειραιώς προς αυτήν...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: