Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

"Φέσι" 450 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τόκους

Eίναι οριστικό: Το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ δεν προλαβαίνει να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο γιατί τον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. 
Το Σεπτέμβριο η Αθήνα θα λάβει για άλλη μια φορά  χρήματα από το παλιό, εκτός του EFSF συγκροτημένου προγράμματος των 110 δις ευρώ. 
Όλες οι περαιτέρω δόσεις αυτού του ... προγράμματος αναμένεται τότε να συνεχιστούν όπως οι νέες μέσω του EFSF.
Αυτό σημαίνει επιβάρυνση σε τόκους κάπου 450 εκατ. ευρώ για την χώρα και υποχρεωτική πληρωμή της δόσης εντός τριετίας αντί επταετίας, αλλά και παραμονής της σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας" μέχρι τότε, δηλαδή θα διαρκέσιε κάπου τρεις μήνες η χρεοκοπία της χώρας. Όλα αυτά γιατί δεν προλαβαίνει να στηθεί ο μηχανισμός του EFSF και να χρηματοδοτηθεί το ταμείο του.

Ασαφές παραμένει για παράδειγμα πόσο υψηλό πρέπει να είναι το αποθεματικό του EFSF για την παρέμβαση στις αγορές. Μέχρι τώρα το ταμείο δάνειζε χρήματα μόνο όταν έληγαν οι δανειακές βοήθειες για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία – συνολικά 13 δις ευρώ. Τώρα χρειάζεται μόνο για την εξασφάλιση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα μέχρι και 35 δις ευρώ.
Στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αποφασίσουν κατά πάσα πιθανότητα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου της 21ης Ιουλίου. Τότε θα διαβουλευτούν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια. Αρκετά κράτη μειώνουν γι’ αυτό το λόγο τις κοινοβουλευτικές διακοπές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: