Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ο Μπεγλίτης ομολογεί τα παζάρια με τους Τούρκους για τα 12 μίλια

«Διέψευσε»... επιβεβαιώνοντας τις συζητήσεις με τους Τούρκους για τη μείωση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 μίλια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης. 
Ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου ως το 2004 και συμμετείχε στις διερευνητικές επαφές, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM αντέκρουσε μεν τους ισχυρισμούς του πρώην πρέσβη της Τουρκίας Ντενίζ Μπολούκμπασι ότι επί θητείας Παπανδρέου η Ελλάδα είχε δεχτεί να μην επεκτείνει σε ορισμένες περιοχές τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όμως παραδέχτηκε ότι γίνονταν συζητήσεις,...
αλλά δεν υπήρχε καμία συμφωνία, όπως σημειώνει σε σχετικό τηλεγράφημα και το κρατικό ΑΠΕ. Κατά τον κ. Μπεγλίτη, στις συζητήσεις αυτές μοναδικός στόχος της Αθήνας ήταν η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει, τίποτα δεν είχε συμφωνηθεί» υποστήριξε ο υπουργός (και στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου) στη συνέντευξή του, για να προσθέσει ότι «γίνονταν ασφαλώς διερευνητικές επαφές και απανωτοί κύκλοι διερευνητικών επαφών». Σημειώνεται πάντως ότι ούτε ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης έκανε λόγο για συμφωνία. Αντιθέτως, αποκάλυψε ότι γίνονταν συζητήσεις οι οποίες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο κ. Μπεγλίτης, αναφερόμενος επίσης στα όσα υποστήριξε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, επικαλούμενος σχετικό εδάφιο από το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη «Πολιτική για μία δημιουργική Ελλάδα», όπου έλεγε ότι οι δύο χώρες είχαν φτάσει «μία ανάσα» πριν από τη συμφωνία, υποστήριξε ότι «το “μία ανάσα” είναι μία υποκειμενική αξιολόγηση και εκτίμηση. Υπήρχαν πολλά θέματα ανοιχτά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004 ουσιαστικά, γιατί αρχές Μαρτίου του 2004 έγιναν εκλογές. Είχαμε πολλά αδιευκρίνιστα θέματα και βεβαίως από την πλευρά της Τουρκίας ετίθεντο με μονομερή τρόπο πολλά αιτήματα, τα οποία δεν γίνονταν δεκτά από τη δική μας πλευρά».

Για το ίδιο θέμα των αποκαλύψεων του Τούρκου διπλωμάτη, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, με τη σειρά του, με δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με την Κύπρια ομόλογό του Ερατώ Μαρκουλλή, χαρακτήρισε «ξαναζεσταμένο φαγητό» τον θόρυβο γύρω από τα λεχθέντα από τον Τούρκο πρώην πρέσβη Ντενίζ Μπολούκμπασι. Πρόσθεσε επίσης ότι καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε του ΠΑΣΟΚ ούτε της Ν.Δ., δεν έχει κάνει τέτοιου είδους συμφωνία, καθώς και ότι δεν δέχεται να αμφισβητεί κανείς τον πατριωτισμό οποιουδήποτε κόμματος ή πολιτικού, «αδειάζοντας» έτσι εμμέσως τον προκάτοχό του Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», πριν από περίπου έναν χρόνο ήταν έτοιμος να έλθει σε συμφωνία με την Τουρκία για παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια, με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη από την Αγκυρα της τακτικής περί γκρίζων ζωνών.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: