Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Φοροδιαφεύγεις; Σου αφαιρούν το ΑΦΜ σου! Μένουν χωρίς ΑΦΜ χιλιάδες από 1η Σεπτέμβρη

Μια ακόμη «καινοτομία» εισάγει η κυβέρνηση στο κυνήγι της φοροδιαφυγής μήπως καταφέρει να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη και να νοικοκυρέψει το ταμείον που είναι… μείον.
Για αυτό το λόγο επιχειρεί την «αφαίρεση» του ΑΦΜ για όσους ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες ή απλά φυσικά πρόσωπα -μισθωτούς και συνταξιούχους δηλαδή -δεν έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και δηλώσεις ΦΠΑ , έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία ή έχουν δημιουργήσει ...εταιρείες –μαϊμού.
Από την 1η Σεπτεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με αδρανοποίηση του ΑΦΜ τους αν δεν ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα , να μεταβιβάσουν ακίνητα, να εισπράξουν φόρους ή να κάνουν συναλλαγές με το δημόσιο.
Απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου καθορίζει διαδικασία εκκαθάρισης του υποσυστήματος Μητρώου ΤΑΧΙS με την οποία καθίσταται ανενεργός ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) επιτηδευματία, φυσικού ή μη φυσικού προσώπου, όταν:
1. εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου TAXIS με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία λόγω μετάπτωσης από το παλαιό μηχανογραφικό σύστημα είτε λόγω μη ενημέρωσης του Μητρώου από τον ίδιο ή
2. δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη ή
3. από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής του ή
4. από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Όσοι εντοπιστούν θα λάβουν ραβασάκι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με προθεσμία ενός μηνός ώστε να προσέλθουν στις εφορίες και να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους. Σε αντίθετη περίπτωση , ο ΑΦΜ θα αδρανοποιείται και θα ενεργοποιείται εκ νέου μόνο εφόσον ρυθμιστούν οι εκκρεμότητες.
Στο μεσοδιάστημα, όποιος «χάσει» τον ΑΦΜ τους δεν θα μπορεί να:
• υποβάλει οποιαδήποτε δήλωση
θεωρήσει βιβλία και στοιχεία
• τύχει απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας
• λάβει πιστοποιητικό ότι το ακίνητο έχει καταχωρηθεί στη δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί στην αξία του για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη). Το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο για τη σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου μεταβίβασης ακινήτου.
• λάβει αντίγραφο για δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων
• λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: