Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι New York Times δικαιώνουν τις θέσεις Σαμαρά

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν με αβέβαια σχέδια να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών τους και δεν βλέπουν την ελληνική πορεία προς την χρεοκοπία

Στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα New York Times, επισημαίνει ότι εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η χρεοκοπία της Ελλάδας μοιάζει περνώντας ο καιρός όλο και πιο πιθανή.
Η εφημερίδα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν με αβέβαια και περίπλοκα σχέδια να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών τους, προσποιούμενοι ότι δεν βλέπουν ότι η Ελλάδα προχωρά σταθερά βήμα βήμα προς τη χρεοκοπία...

Ο Albert Einstein φέρεται να είπε ότι η παράνοια συνίσταται στο να επαναλαμβάνει κανείς το ίδιο πράγμα ελπίζοντας κάθε φορά σε διαφορετικό αποτέλεσμα. 
Η παραπάνω παρατήρηση ανταποκρίνεται στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα καθώς η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα προχωρά σε δεύτερο (μέσα σε μόλις ένα χρόνο) πακέτο οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα ελπίζοντας, και πάλι, σε αποφυγή της Ελληνικής χρεοκοπίας. Δηλαδή επαναλαμβάνει την ίδια αποτυχημένη συνταγή.
Η σωστή προσέγγιση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, την οποίαν όμως δεν αποδέχονται οι εταίροι της Ελλάδας, είναι η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση καθώς και η προώθηση μέτρων για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης στη χώρα.
Στο άρθρο της εφημερίδας, αναφέρεται ότι η επιπλέον λιτότητα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με παρόμοια μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά το παρελθόν και έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στην ελληνική οικονομία.
«Τα βραχυπρόθεσμα χρήματα, που χρειάζονταν επειγόντως οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες ώστε να παραμείνουν φερέγγυες, εγκρίθηκαν εύκολα. Η μακροπρόθεσμη βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ελλάδα για να κρατήσει τις ελπίδες για ανάκαμψη ζωντανές, αναβλήθηκε για μετά τις διακοπές του Αυγούστου», αναφέρουν οι Νew Υork Τimes.
Η αμερικανική εφημερίδα θεωρεί ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος με την Ελλάδα και αναφέρει ότι «σε δύο μήνες είναι πολύ πιθανό ότι το ελληνικό χρέος θα είναι μεγαλύτερο, οι επενδυτές ακόμη πιο συνετοί και τα επιτόκια υψηλότερα».
Οι Νew Υork Τimes θεωρούν ότι αν δοθεί στην Ελλάδα χρηματοδοτική ανάσα και κίνητρα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, η χώρα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της. Μεταξύ των κινήτρων η εφημερίδα περιλαμβάνει τις «λιγότερες απαιτήσεις της Ευρώπης για λιτότητα, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις και προσπάθειες για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας».
Αντί να δώσουν στην Ελλάδα μια αναπτυξιακή ώθηση, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, επικεντρώνονται, κατά τους NYT, «σε πολύπλοκα και αμφισβητήσιμα σχέδια, για να μειώσουν τις απώλειες των τραπεζών».
Αξίζει αναφοράς ότι στα αναποτελεσματικά σχέδια στήριξης της ελληνικής οικονομίας, η εφημερίδα συμπεριλαμβάνει την «επιμονή στη λογική οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους».
Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα δικαιώνονται διεθνώς οι θέσεις του Σαμαρά και αποτελεί θέμα χρόνου να γίνει καθολικά αποδεκτό ότι η τρέχουσα οικονομική διαχείριση οδηγεί σε αδιέξοδο και ότι ο Αϊνστάϊν κάτι ήξερε όταν ισχυριζόταν ότι είναι παρανοϊκή η συνέχιση του ίδιου λάθους με την ελπίδα ότι τελικά θα υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: