Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Νέα βελτιωμένη γαλλική πρόταση για το χρέος

Μία νέα βελτιωμένη εκδοχή της γαλλικής πρότασης για την εθελοντική μετακύλιση (rollover) του ελληνικού χρέους συζητήθηκε την Τετάρτη στη συνάντηση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στο Παρίσι.
"Υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένα τμήματα του γαλλικού σχεδίου από την Ελλάδα, και πλέον υπάρχουν νέες προτάσεις τόσο για τα επιτόκια όσο και για το μέγεθος του χρέους που μπορεί να μετακυληθεί", δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο... Dow Jones Newswires.

Όπως επισήμανε, ενώ η αρχική γαλλική πρόταση έκανε λόγο για σταθερό κουπόνι 5,5% στα νέα 30ετη ελληνικά ομόλογα που θα αγόραζαν οι επενδυτές, η νέα πρόταση προβλέπει κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο Euribor τριών μηνών συν ένα premium της τάξης του 1,7% ή 1,8%.

"Αν ήταν να τεθεί σήμερα σε ισχύ το κουπόνι θα ήταν περίπου στο 3,3%", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο Euribor τριών μηνών διαμορφώθηκε στο 1,569% την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό γαλλικό σχέδιο, το κουπόνι 5,5% θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά ένα επιπλέον 2,5% ανάλογα με την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ.

Με βάση τις αλλαγές που εξετάζονται, το επιπλέον premium θα παραμείνει αλλά θα μπορούσε να βασίζεται στο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ελλάδα αντί για την οικονομική ανάπτυξη που θα εμφανίζει η χώρα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, "η νέα πρόταση προβλέπει τη μετακύλιση του 70% του χρέους, χωρίς περαιτέρω επενδύσεις στα λεγόμενα ασφαλέστερα ομόλογα", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η αρχική γαλλική πρόταση έκανε λόγο για επανεπένδυση του 50% των ελληνικών ομολόγων σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα με ένα επιπλέον 20% να επενδύεται σε ομόλογα κορυφαίας ποιότητας.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι έχουν επίσης υπάρξει προτάσεις τα νέα ελληνικά ομόλογα να λήγουν σε 5, 10 και 15 χρόνια, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η πρόταση για τα "30ετη θα κυριαρχήσει".

Στη σημερινή συνάντηση προέδρευσε ο Τσαρλς Νταλάρα, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ο οποίος μάλιστα πρότεινε τη σύσταση ενός fund με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ με τα οποία θα μπορούσε επαναγοράσει από τη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Σε δηλώσεις του ο γενικόςσύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) David Geen, εκτίμησε πως η μετακύλιση ή η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων πιθανώς δεν θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), καθώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε εθελοντική βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: