Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Παρέμβαση των ΗΠΑ: "Μην πτωχεύετε την Έλλάδα"!

Αργά το βράδυ της Τρίτης, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, επιχείρησε παρέμβαση στις εξελίξεις για το ελληνικό χρέος επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας Α.Μέρκελ που επιμένει σε μία λύση που οδηγεί την Ελλάδα σε 'επιλεκτική χρεοκοπία'. 
Αν και δεν έγινε ακριβώς γνωστό το περιεχόμενο της συνομιλίας τους, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου κάνει λόγο για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσης: «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση για να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη αλλά επίσης και για την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.  
Οι ΗΠΑ είναι σαφώς κατά του γερμανικού σχέδίου που οδηγεί σε έπιλεκτική χρεοκοπία την Ελλάδα.Σήμερα, Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών και στελεχών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ένα εικοσιτετράωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ την ίδια ημέρα η Γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Tων οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν". Μόλις τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής όπου η Ελλάδα παίζει την μεγαλύτερη "ζαριά" της μετά το 1949 και οι προβλέψεις για την εξέλιξή της κάθε άλλο παρά θετικές είναι η ελληνική πολτική σκηνή δείχνει να "είναι αλλού".
Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος, θεώρησε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί στον Α.Σαμαρά από το βήμα της Βουλής. Του απάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ.Μιχελάκης λέγοντας: 
«Ο κ. Βενιζέλος θέλει τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους. Αυτό αυξάνει άμεσα το κόστος δανεισμού, απειλεί να βάλει τη χώρα σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”, επιδεινώνει όλα τα δραματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την έλλειψη ρευστότητας. Αντίθετα, η θέση της Ν.Δ. και του Αντώνη Σαμαρά είναι κατά της συμμετοχής των ιδιωτών, θέση με την οποία συμφωνούν και πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρώπης και δεν απειλεί να οδηγήσει τη χώρα σε καθεστώς “επιλεκτικής χρεοκοπίας”. Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει καταλάβει τίποτα απ’ όλα αυτά, ο οποίος από τη μια πλευρά υβρίζει τον κ. Σαμαρά και από την άλλη προσπαθεί να επανορθώσει».
Όλα δείχνουν ότι την Πέμπτη μπορεί να δικαιωθούν οι χειρότεροι φόβοι του Ε.Βενιζέλου: Δεν θα πάμε σε λύση, άρα θα έχουμε την χειρότερη δυνατή εξέλιξη, κατά τον ΥΠΟΙΚ. Η ΕΚΤ δεν στηρίζει και δεν θα στηρίξει οτιδήποτε εκληφθεί ως "πιστωτικό γεγονός", δηλαδή την συμμετοχή ιδιωτών. 
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς έχει τοποθετηθεί δημοσίως και έχει διαφωνήσει με το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών στην ελάφρυνση του χρέους, άρα διαφωνεί κάθετα με την γερμανική πρόταση περί επιλεκτικής χρεοκοπίας. Συνολικά η συνομιλία τους κράτησε τρία λεπτά.  Μεγαλύτερη σε διάρκεια επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Καρατζαφέρης του εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να συμμετέχουν ιδιώτες στην σωτηρία της χώρας, ωστόσο, και οι δύο πλευρές βεβαιώνουν ότι το τηλεφώνημα ήταν σε πολύ καλό κλίμα.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να συστήνει στον πρωθυπουργό ότι είναι προτιμότερο  να πει ένα περήφανο «όχι» παρά ένα ταπεινωμένο «ναι».

Η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε για ακόμη μια φορά την ριζική διαφωνία του Κουμμουνιστικού Κόμματος με την πολιτική που εφαρμόζεται και φέρεται να είπε πως «ο Περισσός έχει δικαιωθεί».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την γνώμη περί διαγραφής μέρους του χρέους και μεταφοράς κάποιου άλλου στην ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση επιδιώκει μια λύση που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης ομολόγων η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2020, βελτίωση των επιτοκίων δανεισμού και επαναγορά, από ελληνικής πλευράς, σε τρέχουσες τιμές, ομολόγων από τη διατραπεζική αγορά, μέσω βοήθειας και εγγυήσεων από το ταμείο EFSF.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι, εφόσον στην επιμήκυνση, συμμετέχουν ιδιώτες, η εξέλιξη θα θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με αποτέλεσμα να μην γίνονται πλέον δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ακολουθήσουν ακόμα πιο σφιχτή πολιτική χορηγήσεων ενώ, σε ακραίο σενάριο, μπορεί να οδηγηθούμε και σε επιβολή πλαφόν αναλήψεων για τους πολίτες.
Με δεδομένο ότι και στα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπάρχει "ούτε σάλιο" (συνολικά περί τα 10 δισ. υπάρχουν στα κρατικά ταμεία) είναι ευνόητο το τι θα ακολουθήσει μόλις επιβληθεί το πλαφόν σε ότι αφορά την εσωτερική ασφάλεια και τις διαθέσεις των πολιτών
Πρακτικά όλοι επιβεβαιώνουν πλέον αυτό που έγραψε το defencenet.gr την Παρασκευή: Λύση μόνο επιλεκτικής, μερικής, χρεοκοπίας είναι πρακτικά αδύνατη από την στιγμή που η ΕΚΤ θα παύσει να εγγυάται τα ελληνικά ομόλογα. Άρα ή πτωχεύουμε συνολικά ή μας σώζουν συνολικά!
Kαι όμως οι Γερμανοί επιμένουν: Στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, ομάδα συμβούλων της Α.Μέρκελ προτείνουν "κούρεμα" κατά 50% - της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν ως το 2014 σε συνδυασμό με ανταλλαγή ομολόγων, με νέα, που θα εκδώσει – και θα εγγυηθεί με την ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ – ο προσωρινός μηχανισμός EFSF. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί περί το 100% (από το 150% που προβλέπεται να αγγίζει οσονούπω) και παράλληλα διασφαλίζεται η η μη μετάδοση της κρίσης.
Οι γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες – κάτοχοι ελληνικών ομολόγων υποτίθεται ότι μπορούν να αντέξουν ένα ¨κούρεμα" κατά 30% με 50% της έκθεσής τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Τον σχετικό υπολογισμό έκανε το γερμανικό Ινστιτούτου Λογιστών (IDW).
Αυτό βέβαια σημαίνει για την ΕΚΤ χρεκοπία και παύση εγγύησης των ελληνικών ομολόγων. Εκτός αν η Μέρκελ πείσει τον Τρισε…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: