Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Η Ιταλία... σώζει την Ελλάδα – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ρομπάϊ

Χρειάστηκε η πυρκαγιά της «κρίσης χρέους» να εξαπλωθεί και στην Ιταλία, για να «πάρει μπροστά» η Ευρώπη και να αποκτήσει χαρακτήρα «κατεπείγοντος» μια λύση για το ελληνικό πρόβλημα..

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι αποφάσισε να παρέμβει, συγκαλώντας για σήμερα έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες και τους επικεφαλής της Κομισιον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ και του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, λίγο πριν το άτυπο Eurogroup.
Η πιστοληπτική υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά 4 βαθμίδες
και τα ... «καμπανάκια» από Ουάσιγκτον, ΔΝΤ και Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν ήταν αρκετά όπως αποδείχτηκε να πείσουν τους ευρωπαίους να καταλήξουν σε γρήγορες αποφάσεις για την Ελλάδα: Όμως το «στενό μαρκάρισμα» των αγορών στην γειτονική Ιταλία και τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκορ στα spread, μοιάζουν να «αφύπνισαν» τις Βρυξέλλες, που διαπιστώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.
Η εκτίμηση είναι ότι χρειάζεται άμεσα σχεδιασμός 2ου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, καθώς η Ιταλία δέχεται ήδη τεράστιες κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογά της, σε βαθμό που αν κλιμακωθούν, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες για την συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και ενώ θα γίνεται «κουβέντα» για το νέο «πακέτο», από την πλευρά του θα επιχειρήσει να «διαλύσει» τις ανησυχίες των εταίρων, δείχνοντας τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα με τα οποία θα προχωρήσουν τα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: