Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Τι σημαίνει εμπλοκή ιδιωτών στο χρέος; Δεκατρείς απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα

Η εμπλοκή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ είναι πλέον γεγονός όπως επίσης και ο καθοριστικός ρόλος του EFSF του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες θα εμπλακούν εθελοντικά και θα χρειαστούν επιπλέον 2,5 με 3 δις ευρώ νέα κεφάλαια ώστε να διατηρήσουν core tier 1 10% οπότε θα χρειαστεί να... ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Με βάση την πρόταση της ΕΕ για την Ελλάδα το νέο πακέτο στήριξης θα είναι ύψους 109 δις ευρώ ενώ η εμπλοκή των ιδιωτών θα φθάσει τα 13,5 δις ευρώ ενώ αν συμπεριληφθούν και τα Ταμεία που ελέγχουν ομόλογα έως 20 δις ευρώ και άλλοι επενδυτές μπορεί να φθάσουν στα 42 δις ευρώ που ρεαλιστικά είναι πολύ μικρή συμμετοχή σε ένα χρέος που αγγίζει τα 360 δις ευρώ.

Οι παράμετροι που έχουν τεθεί είναι πολυποίκιλοι.

1)Ποια θα είναι η συμμετοχή των 30 τραπεζών στο ελληνικό χρέος;
Απάντηση

Με στόχο να περιοριστεί το ελληνικό χρέος κατά 13,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το σχέδιο ανταλλαγής και μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), προσφέροντας μια σειρά νέων εργαλείων στους επενδυτές προκειμένου να θέσουν σε λειτουργία την εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών.
Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοινώθηκε θα προσφερθεί στην Ελλάδα χρηματοδότηση ύψους 54 δισ. δολαρίων στην Ελλάδα από τα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2014 και ένα σύνολο 135 δισ. από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020.

2)Ποιες όμως είναι οι τέσσερις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές;
Απάντηση

Οι 4 επιλογές δεν θα είναι προαιρετικές αλλά θα τις χρησιμοποιήσουν και τις 4 όχι ισομερώς αλλά κατά το…δοκούν.
Α)Ανταλλαγή ομολόγων με νέα εγγυημένα διάρκειας 30 χρόνων και μηδενικό κουπόνι. Την εγγύηση θα την παρέχει ο μηχανισμός EFSF πιστοληπτικής αξιολόγησης AAA. Το νέο ομόλογο θα έχει κουπόνι 4% τα 5 πρώτα χρόνια, 4,5% τα έτη 6-10 και 5% τα έτη 11-30.
Β)Εξασφαλισμένο ομόλογο από τον EFSF που προσφέρεται στην ονομαστική του αξία και τη δέσμευση να μετατραπεί σε νέο ομόλογο 30 χρόνων την στιγμή που θα απαιτηθεί η εξόφληση του. Το νέο ομόλογο θα έχει κουπόνι 4% τα 5 πρώτα χρόνια, 4,5% τα έτη 6-10 και 5% τα έτη 11-30.
Γ)Ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με ένα νέο ομόλογο 30ετούς διάρκειας πληρώνοντας το 80% της αξίας των παλιών. Το νέο ομόλογο θα έχει κουπόνι 6% τα 5 πρώτα χρόνια, 6,5% τα έτη 6-10 και 6,8% τα έτη 11-30.
Δ) Ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με ένα νέο ομόλογο 15ετούς διάρκειας πληρώνοντας το 80% της αξίας του. Η τελική πληρωμή των ομολόγων θα είναι εγγυημένη μερικώς, με έως το 80% των "απωλειών" να καλύπτονται. Το ποσό θα περιορίζεται στο 40% της αξίας του νέου 15ετούς ομολόγου. Θα έχει κουπόνι 5,9%.

3)Ποιες τράπεζες θα μετάσχουν στο σχέδιο;
Απάντηση
Ελλάδα
Alpha Bank
Εθνική Τράπεζα
EFG Eurobank
Τράπεζα Πειραιώς
Τράπεζα Κύπρου
Ελληνική Τράπεζα

Γερμανία
Commerzbank
Allianz
Munich Re
Bayern LB
Deutsche Bank

Γαλλία
BNP Paribas
AXA
Societe Generale

Ελβετία
Swiss Re
Zurich Financial
Credit Suisse

Ιταλία
Generali
Intesa SanPaolo

Βρετανία
HSBC
Standard Chartered

Άλλες χώρες
Dexia (Βέλγιο)
ING (Ολλανδία)
SEB (Σουηδία)
BBVA (Ισπανία)
AK Bank (Τουρκία)
Scotiabank (Καναδάς)
Banco de Credito de Peru (Περού)
National Bank of Kuwait (Κουβέιτ)
KB Financial Group (Κορέα)


4)Γιατί απέχουν το ΤΤ , Marfin και η ΑΤΕ που ελέγχουν 14 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων πλην δανείων προς το δημόσιο;
Απάντηση

Η συμμετοχή των ιδιωτών είναι εθελοντική. Το ελληνικό δημόσιο δεν ήθελε να εμπλέξει το ΤΤ και την ΑΤΕ για δύο λόγους αφενός γιατί κατέχουν μεγάλο μέρος ελληνικών ομολόγων άρα θα χρειάζονταν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση αν συμμετείχαν σε μια διαδικασία αναδιάταξης χρέους αφετέρου γιατί βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης στρατηγικών ποσοστών και οι τωρινές αποφάσεις δεν θα έπρεπε να δεσμεύουν τους επίδοξους μνηστήρες. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί και η συμμετοχή και αυτών των τραπεζών προσεχώς.
Η Marfin δεν συμμετείχε για λόγους τακτικής ήθελε ενημέρωση των όρων και εν συνεχεία θα εκδήλωνε ενδιαφέρον. Προσεχώς εθελοντικά θα συμμετάσχει.

5)Πόσα ομόλογα λήγουν έως το 2020;
Απάντηση

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι τα ομόλογα που λήγουν από έως το 2020 φθάνουν 146 δις ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν συνολικά 53-54 δις ευρώ, οι 22 μεγαλύτερες ευρωπαικές κατέχουν 25,5 δις ευρώ και η ΕΚΤ περίπου 48 δις ευρώ ελληνικών ομολόγων.
Άρα κατ΄ ουσία 3 είναι οι βασικοί εμπλεκόμενοι από τους ιδιώτες στην ελληνική κρίση χρέους.
Ωστόσο για τις ελληνικές τράπεζες λήγουν 39,6 δισ ευρώ έως το 2020. Η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει στην αναδιάταξη του χρέους.

6)Συμφέρουν τις ελληνικές τράπεζες οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί;
Απάντηση

Απερίφραστα όχι καμία πρόταση δεν τους συμφέρει αλλά θα συμμετάσχουν μόνο και μόνο για να στηρίξουν το κράτος το οποίο πλειστάκις φορές τις στήριξε εσχάτως.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι προφανές ότι δεν τους συμφέρουν  οι λύσεις με haircut 20%.
Ως μια τάξη μεγέθους αναφέρεται ότι με βάση τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν έως το 2020 και κατέχουν  οι ελληνικές τράπεζες αν αποφάσιζαν να τα πωλήσουν με haircut 20%  θα χάσουν τουλάχιστον 8  δις ευρώ.
Για τις ελληνικές τράπεζες η επιμήκυνση το rollover είναι μια λύση πιο ανεκτή αλλά η δέσμευση είναι πολύ μεγάλη καθώς θα διακρατήσουν ομόλογα για 30 χρόνια.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει από την δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα ύψους 48 δις ευρώ. Αν η ΕΚΤ τα μεταπωλούσε σε αγοραίες τιμές θα έχανε 7-8  δις ευρώ αλλά όπως τονίστηκε η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει.

7) Θα υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία;
Απάντηση

Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με το πακέτο λύσεων που πρότεινε η ΕΕ στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής οδηγούν σε selective default  δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία ή restricted default δηλαδή περιορισμένη  χρεοκοπία την Ελλάδα δηλαδή σε βαθμολογικού τύπου χρεοκοπία.
Με βάση όλες τις ενδείξεις οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κλίμακα Ca από την Moody’s σε CC ή C από την Fitch και σε C από την Standard and Poor’s.
Θα θεωρηθεί ακραία κίνηση να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς D δηλαδή default εφόσον έχει υπάρξει ένα νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Όμως το selective default τι σημαίνει πόσο χρόνο θα κρατήσει τις επιπτώσεις θα έχει;
Το selective default με όρους αγοράς σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι πλέον αν αξιόχρεη τεχνικά όχι πρακτικά αλλά βαθμολογικά και τεχνικά.
Ίσως υποχρεωθούν funds να πωλήσουν ελληνικά ομόλογα υποχρεωτικά οπότε μπορεί να συμμετάσχουν σε προγράμματα επάναγοράς.
Για τον χρόνο παραμονής της Ελλάδος σε καθεστώς selective default το πιθανότερο σενάριο είναι να κρατήσει κάποιους μήνες ωστόσο τα collaterals των ελληνικών τραπεζών θα είναι διασφαλισμένα από την ΕΚΤ άρα δεν θα έχουν πρόβλημα με την ρευστότητα τους οι τράπεζες.

8)Τι θα σημάνει αυτό για την αγορά;
Απάντηση

Άπαξ και η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες ώστε και τα collaterals να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ άρα δεν θα επηρεαστεί η ρευστότητα η επίπτωση αυτή θα είναι πολύ προσωρινή για την Ελλάδα.
Η αγορά τόσο το ΧΑ όσο και τα ομόλογα θα αποτιμήσουν περισσότερο το νέο πακέτο βοήθειας από την Ελλάδα και όχι το selective default.

9)Θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα;
Απάντηση

Απίθανη θεωρείται η πρόκληση πιστωτικού γεγονότος από την εφαρμογή της πρότασης του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Διεθνή Ένωση Ανταλλάξιμων οικονομικών προϊόντων και Παραγώγων (ISDA).
Η πρόταση του IIF για την επαναγορά και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων δεν θα αποτελέσει το πιστωτικό γεγονός, αναφέρουν πηγές της ISDA. Από την απόφασή της θα εξαρτηθεί το εάν θα πρέπει να καταβληθούν ή όχι τα ασφάλιστρα κίνδυνου στους κατόχους των Credit Default Swap (CDS). Η αγορά αναμένει καθαρή γνωμοδότηση από την ISDA καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείονται νομικές διαφορές μεταξύ όσων αγοράζουν και όσων πωλούν CDS.

10)Ποια είναι διαδικασία γνωμοδότησης
Απάντηση

Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που είναι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς, δηλαδή primary dealers στο ελληνικό χρέος, συμμετέχουν ως μέλη της ISDA, η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS.
Όταν θα υπάρξει αλλαγή, κομβικής σημασίας, όπως είναι το selective default, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία θα επισημοποιηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, τότε η ISDA Ευρώπης θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν υφίσταται θέμα πιστωτικού γεγονότος. Εάν καταλήξει ότι δεν υφίσταται θέμα credit event, άρα ούτε και θέμα πληρωμής των CDS. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν πιστοποιηθεί ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός τότε αυτομάτως πληρώνονται τα CDS.

11)Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης
Aπάντηση
Voting Dealers

Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

12)Αν δεν πληρωθούν τα CDS τις θα χάσουν οι κάτοχοι τους;
Απάντηση
Θα χάσουν όλο το αρχικό επενδεδυμένο κεφάλαιο.
Απάντηση
Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε CDS είναι 6 δις δολάρια. Αυτά λήγουν κατά περιόδους και ανανεώνονται. Άρα οι κάτοχοι ή θα τα ανανεώσουν περιμένοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδος  ή απλά θα χάσουν το επενδεδυμένο κεφάλαιο τους. Οι δυνητικές απώλειες κέρδους φθάνουν τα 33 με 35 δις δολάρια.
Γιατί δεν πληρώνονται τα CDS ...το www.bankingnews.gr σε άλλο θέμα δίνει μια απάντηση.

13)Οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων υποχρεώνονται να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία;
Απάντηση

Όχι δεν υποχρεώνονται και με βάση όλες τις παραμέτρους που έχουν τεθεί δεν θα χρειαστεί να το εξετάσουν καν. Θα πληρωθούν κανονικά στην λήξη τους τα ομόλογα που κατέχουν.

Δομή χαρτοφυλακίων ομολόγων ελληνικών τραπεζών
Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
Έντοκα
1 - 5 έτη
Ομόλογα
Ομολ+δάνεια
Εθνική
1,5
6,679
12,883
18,790
Alpha
0,888
3,809
5,475
5,475
Eurobank
0,741
4,420
8,799
8,799
Πειραιώς
0,935
6,836
8,221
8,221
ΑΤΕ Bank
0,643
5,522
4,350
7,850
TT
0,995
1,956
5,313
5,313
Κύπρου
0,332
0,941
2,407
2,407
Marfin PB
0,091
1,395
3,407
3,407
Σύνολο
6,125
31,558
50,855
60,268
Πηγή stress tests



Λήξεις ομολόγων ελληνικού δημοσίου
Λήξη ομολόγων
Κουπόνι
Ποσά σε κυκλοφορία
20AΥΓ11-05Y-ΣΤΘ
3.90%
5,9
20ΜΑΡ12-03Υ-ΣΤΘ
4.30%
14,4
18MAΙ12-10Y-ΣΤΘ
5.25%
8,0
20ΑΥΓ12-05Υ-ΣΤΘ
4.10%
7,7
20MAΙ13-10Y-ΣΤΘ
4.60%
9,1
20ΑΥΓ13-05Υ-ΣΤΘ
4.00%
5,8
11ΙΑΝ14-15Υ-ΣΤΘ
6,50%
4,6
20MAΙ14-10Y-ΣΤΘ
4.50%
8,5
20ΑΥΓ14-05Υ-ΣΤΘ
5.50%
12,5
20ΙΟΥΛ15-10Y-ΣΤΘ
3.70%
9,6
20ΑΥΓ15-05Υ-ΣΤΘ
6.10%
8,0
20ΙΟΥΛ16-10Y-ΣΤΘ
3.60%
7,7
20ΑΠΡ17-07Υ-ΣΤΘ
5,90%
5,0
20ΙΟΥΛ17-10Υ-ΣΤΘ
4.30%
11,4
20ΙΟΥΛ18-10Υ-ΣΤΘ
4.60%
7,7
19ΙΟΥΛ19-10Υ-ΣΤΘ
6.00%
15,5
22OΚΤ19-20Y-ΣΤΘ
6.50%
8,2
19ΙΟΥΝ20-10Υ-ΣΤΘ
6.25%
5,0
22OΚT22-20Y-ΣΤΘ
5.90%
8,9
20ΜΑΡ24-15Υ-ΣΤΘ
4.70%
10,4
25ΙΟΥΛ25-20Y-ΤΙΜ
2.90%
7,2
20ΜΑΡ26-15Υ-ΣΤΘ
5.30%
7,0
20ΙΟΥΛ30-20Υ-ΤΙΜ
2.30%
7,5
20ΣEΠ37-30Y-ΣΤΘ
4.50%
9,0
20ΣΕΠ40-30Υ-ΣΤΘ
4.60%
7,9

Τα ομόλογα που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Ποσά σε δις ευρώ
Τράπεζες
Ελλάδα
Πορτογαλία
Ιρλανδία
Ισπανία
Ιταλία
Barclays
0,166
1,170
0
7,596
8,096
HSBC
1,319
1,006
0,287
20,32
9,927
RBS
1,199
0,287
0,454
1,460
7,029
BNP
5,239
2,3
0,629
4,980
27,988
BPCE
1,335
0,354
0,341
1,004
5,447
C.Agricole
0,655
1,193
0,157
3,892
10,754
S.G.
2,837
0,902
0,980
4,775
8,815
Deutsche
1,773
0,175
0,530
2,647
7,688
Commerz.
3,065
0,989
0,032
4,043
11,691
Dekabank
0,087
0,032
0,030
0,180
0,274
DZ Bank
0,731
1,014
0,051
4,185
2,744
WGZBank
0,316
0,460
0,222
1,170
1,402
WestLB
0,343
0
0,035
0,746
1,103
Bayerische
0,145
0
0,020
0,662
0,515
Erste bank
0,345
0,105
0,040
0,140
0,602
Raiffeisen
0,002
0,002
0
0,003
0,441
KBC
0,444
0,159
0,269
1,419
5,569
Dexia
3,462
1,927
0
1,455
1,672
Unicredit
0,673
0,094
0,058
1,940
49,071
Intesa
0,620
0,073
0,114
0,810
60,152
ABN Amro
0
0
0,128
0,109
1,311
ING
0,746
0,759
0,092
1,945
7,663
Σύνολο
25,502
13,001
4,469
65,481
229,954

Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων

Moody's
S&P
Fitch
Άριστη
Aaa
AAA
AAA
Υψηλής Διαβάθμισης
Aa1
AA+
AA+

Aa2
AA
AA

Aa3
AA-
AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας
Αξιολόγησης
Α1 Ελλάδα
2005
Α+
Α+
Ελλάδα
2005

Α2
Α
Α

Α3
Α-
Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας Αξιολόγησης
Baa1
BBB+
BBB+

Baa2
BBB
BBB

Baa3
BBB-
BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα (junk - σκουπίδια)
Ba1
BB+
BB+

Ba2
BB
BB

Ba3
BB-
BB-
Κερδοσκοπικά
B1
B+
B+

B2
B
B

B3
B-
B-
Υψηλού κινδύνου
Caa1 (Ελλάδα)
CCC+
CCC+

Caa2
CCC (Ελλάδα)
CCC(Ελλάδα)

Caa3
CCC-
CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας
Ca*Ελλάδα
CC
CC*Ελλάδα


C*Ελλάδα
C
Χρεοκοπία
C
D
D
*Πιθανή νέα βαθμολογία Ελλάδος
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: