Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Σήμερα κρίνεται η λύση για την διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος χρέους

Στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι εκεί θα αποφασισθεί και το περίγραμμα των αποφάσεων στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. 
Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο κύβος - για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους - ερίφθη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με την κ.Μέρκελ αργά χθες το βράδυ. 
Αμέσως μετά, η γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον κ.Σαρκοζί, έκλεισε... 
το ραντεβού κι από εκείνη την ώρα σταμάτησαν και οι δηλώσεις (αλλά και οι διαρροές) από το Βερολίνο.
Κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι σήμερα θα γίνει ό,τι και στο Ντοβίλ πέρυσι. Δηλαδή Σαρκοζί και Μέρκελ θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις, υπό την πίεση του Ομπάμα κι απλώς αύριο θα τις ανακοινώσουν. Η Αθήνα εκτιμά πως "οποιαδήποτε λύση θα είναι καλύτερη από μη λύση" και με αυτό το μότο θα πορευτεί κι αύριο, στις εργασίες της Συνόδου.
Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον φοβάται εξαγωγή της κρίσης χρέους διεθνώς, ασφαλώς και διευκολύνει τις κινήσεις της, αν και το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία απλώς θα ακούσει με τις υπόλοιπες την ανακοίνωση της σημερινής απόφασης του γαλλογερμανικού άξονα. Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού πάντως φρόντισαν ήδη από χθες να στείλουν το μήνυμα τους, ήδη, από χθες.
Η πρόταση του ΔΝΤ, που τελεί υπό την επηρροή των ΗΠΑ, ήταν σαφής: Επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενη αγορά, με την παρέμβαση του ευωπαικού μηχανισμού στήριξης. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με άλλες δύο - τρεις ακόμα (όπως, για παράδειγμα, η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές) θα αποτελέσουν την τελική πρόταση, που μάλλον θα υιοθετηθεί αύριο, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: