Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Από την ...Κίνα η μεγάλη κίνηση στην παγκόσμια σκακιέρα χρέους!

Υπογείως και μυστικά, η Κίνα σώζει το ευρώ από την κρίση χρέους της περιφέρειας, αποκαλύπτει το Dow Jones Newswires.
Το Πεκίνο έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι έχει συμφέρον να επιδιώξει και να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, ενώ έχει δηλώσει ότι αποδεικνύει την αλληλεγγύη του έμπρακτα, αγοράζοντας ευρωπαϊκά ομόλογα.
Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για το ύψος των αγορών αυτών.
Τώρα, τα στοιχεία του ...Dow Jones αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση της Κίνας υπέρ του ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι έως τώρα πίστευε η αγορά.
Η Κίνα διαθέτει περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθεματικά, ενώ υπολογίζεται ότι έχει τοποθετήσει το 60% από αυτά σε δολάρια.
Αυτό το διάστημα, επιχειρεί τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, μειώνοντας τις θέσεις σε δολάρια και αυξάνοντας σε ευρώ.
Παρότι τα στοιχεία δεν είναι δημόσια, αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κινεζικές θέσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον κατά 300 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με αναλύσεις, η Κίνα πουλά σε κάθε εργάσιμη ημέρα για τις αγορές αμερικανικά ομόλογα περίπου 2 δισ. δολαρίων, με το ένα τρίτο να μετατρέπεται σε ευρώ και επενδύσεις ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Faros Trading, η Κίνα θα μπορούσε να επενδύσει περίπου 500 δισ. ευρώ στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, με το 20% να δίνεται στις χώρες της περιφέρειας.


http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=47&artid=97764
http://www.politis-gr.com/?p=18533 
politika-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: