Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

"Επιλεκτική Χρεοκοπία" άρθρο του Πέτρου Δούκα

To selective default, δηλαδή η «επιλεκτική χρεοκοπία», είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι γνωστοί οίκοι αξιολόγησης κρίνουν ότι μια Κυβέρνηση άσκησε κάποιας μορφής πίεση, ή εκβιασμό, προς κάποιες ομάδες «επιλεγμένων» ομολογιούχων, ώστε αυτοί να μην εξαργυρώσουν τα ομόλογά τους όταν λήξουν, αλλά να τα αντικαταστήσουν με άλλα.
Αυτά τα νέα ομόλογα δεν θα είχαν τόσο ψηλά επιτόκια, όσο θα απαιτούσαν οι αγορές, προφανώς γιατί αυτά που θα απαιτούσαν οι αγορές θα ήταν εξαιρετικά υψηλά. Και θα ήταν εξαιρετικά υψηλά, γιατί τα οικονομικά και δημοσιονομικά χάλια του Κράτους που εκδίδει αυτά τα ομόλογα, καθιστούν μια...
τέτοια τοποθέτηση εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.
Το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει δηλώσει πως ο Κανονισμός της δεν της επιτρέπει να δέχεται πλέον ως ενέχυρο για χρηματοδοτήσεις τα ομόλογα Κράτους που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Αλλά το μέγεθος της κρίσης επιβάλλει και προσαρμογές στην ευελιξία των Ευρωπαϊκών κρατών και της ΕΚΤ για την αντιμετώπισή της. Ας αποφασίσουν, με όποιον τρόπο επιβάλλεται, να δέχονται τέτοια ομόλογα, έστω και αν έχει κριθεί ότι συντρέχει «επιλεκτική χρεοκοπία».
Επίσης επιλεκτική χρεοκοπία θεωρείται αν κάποιος τρίτος φορέας αγοράσει ομόλογα του Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλές τιμές με σκοπό αυτά να αποσυρθούν από την κυκλοφορία και να διευκολυνθεί το κράτος που αντιμετωπίζει πρόβλημα χρεοκοπίας.
Άν η ΕΚΤ δεν δέχεται πλέον ως ενέχυρο τα ομόλογα Κράτους που τελεί υπό το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, τότε οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ και το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμία ρευστότητα, θα καταρρεύσει άμεσα.
Οι καταθέτες δεν θα μπορούν να κάνουν τις αναλήψεις που επιθυμούν, θα επικρατήσει μια κατάσταση πανικού, θα πτωχεύσουν οι τράπεζες, θα απαγορευτούν οι αναλήψεις και ο Θεός βοηθός!
Να σας θυμίσω πως μόλις πριν λίγα χρόνια, η Ελληνική Κυβέρνηση πλήρωνε τους τόκους στα ομόλογα που είχαν αγοράσει οι Ελληνικές τράπεζες, όχι με ρευστό, αλλά εκδίδοντας νέα ομόλογα, τα λεγόμενα «νέα τοκομερίδια»!
Αυτό με τα σημερινά δεδομένα συνιστούσε «επιλεκτική χρεοκοπία».
Όπως και η πληρωμή των προμηθευτών φαρμάκων και νοσοκομειακού υλικού με ομόλογα είναι μια μορφή επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αλλά ας μην τα σκαλίζουμε αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: