Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Σαμαράς σε Κλίντον: «Οχι» στην επιλεκτική χρεοκοπία»


Η ελληνική οικονομία ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην περίπου 45λεπτη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Ο κ. Σαμαράς, ανέπτυξε τη δική του πρόταση για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ διευκρίνισε ότι η ...
διαφωνία του με την κυβέρνηση δεν αφορά τους στόχους, που είναι η μείωση του χρέους και του ελλείμματος, αλλά τους τρόπους για την επίτευξή τους.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τομεάρχης Εξωτερικών, Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου του, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ η κ. Κλίντον εξέφρασε και τον θαυμασμό της για το Μουσείο της Ακρόπολης.
Εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας και της συμμετοχής των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων, επισημαίνοντας ότι: 
«Πρώτον γιατί αυτό οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία που θα δημιουργήσει πρόβλημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολεύεται να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τα κρατικά ελληνικά ομόλογα. Δεύτερον γιατί η επιλεκτική χρεοκοπία θα δημιουργήσει αρνητική ψυχολογία στην Ελλάδα με ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία. Τρίτον γιατί η επιλεκτική χρεοκοπία θα προκαλέσει αναδιάρθρωση χρέους που θα έχει αρνητική επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία».
Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, την ώρα που μια «επιλεκτική χρεοκοπία θα επιτείνει την ύφεση». 
«Η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι απαραίτητη αλλά όχι με όρους που να προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση στην χώρα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι μια βελτίωση θα προκύψει με την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και την έκδοση ευρωομολόγου. 
Επίσης, ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί. «Όπως ανέφερε και ο κ. Τρισέ, η λύση μπορεί να δοθεί από τα κράτη χωρίς ανάμειξη ιδιωτών και τώρα που όλοι συζητούν την τύχη της Ελλάδας η χώρα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί δυναμικά και ουσιαστικά», κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: