Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Χάος και ασυμφωνία στο παρά πέντε για Ελλάδα και ευρώ! - Σοκ από Τρισέ: "Δεν θα δεχόμαστε χρεοκοπημένα ομόλογα"

- Κατώτεροι των περιστάσεων ακόμη μία φορά οι ιθύνοντες της ΕΕ
- Απίστευτη ασυμφωνία μεταξύ των βασικών παικτών λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής
- Η Μέρκελ επιμένει μέχρι τέλους στη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο παρά τους κινδύνους
- Βόμβα από Τρισέ: "Δεν θα δεχτούμε χρεοκοπημένα ομόλογα"

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ τονίζει ότι συμμετοχή ιδιωτών μπορεί να προκαλέσει πιστωτικό γεγονός με απρόβλεπτες συνέπειες. Σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πια να δεχτεί ως βραχυπρόθεσμη εγγύηση ομόλογα μίας χώρας που θα έχει χαρακτηριστεί χρεοκοπημένη... 
"Αν μία χώρα χρεοκοπήσει
δεν θα μπορούμε να δεχτούμε τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως κανονική εγγύηση" δήλωσε στους Financial Times της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση πρέπει να παρέμβουν οι κυβερνήσεις για να διορθώσουν την κατάσταση. "Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να φροντίσουν ώστε το ευρωπαϊκό σύστημα να διαχειρίζεται αποδεκτές εγγυήσεις".
Ο κ. Τρισέ προειδοποίησε ενόψει της Συνόδου τους ευρωπαίους ηγέτες ότι "πρέπει να διαμορφώσουν ένα ομόφωνο μήνυμα". "Οι κυβερνήσεις πρέπει να μιλούν με μία φωνή για αυτά τα κρίσιμα και περίπλοκα ζητήματα" τόνισε.


Επιμένει η Μέρκελ


Την ίδια στιγμή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται "σιδερένια" στη συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο δάνειο, ενώ διαψεύδει ότι υπάρχει εν όψει αναδιάρθρωση χρέους για τη χώρα μας.


"Δεν εργαζόμαστε για αναδιάρθρωση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι που θα είναι ακόμη πιο σκληρό. Λέω ξεκάθαρα ότι η συμμετοχή ιδιωτών είναι απαραίτητη γιατί
έχουμε ειδικό πρόβλημα με την Ελλάδα, λόγω του πολύ πολύ υψηλού χρέους της", σημείωσε. "Αν γίνει αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, τότε οι χώρες που επηρεάζονται από την κρίση, θα σταματήσουν τις προσπάθειες" πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Διαμήνυσε πάντως ότι η έκτακτη σύνοδος της Πέμπτης θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. "Θα μεταβώ μόνον αν υπάρχει αποτέλεσμα", είπε η κ. Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση διαμόρφωσε το πρόγραμμά της έτσι ώστε την Πέμπτη να έχει στη διάθεσή της χρόνο.


"Πρόοδος στις συνομιλίες με τις τράπεζες"


Την ίδια στιγμή οι συνομιλίες για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νεό δάνειο (τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ) προς την Ελλάδα προχωρούν. Το IFF (Institute for International Finance) που συνεδριάζει στη Ρώμη εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει πως σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ τραπεζών και υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.


Το IFF, που
εκπροσωπεί πάνω από 400 τράπεζες στον κόσμο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στην ανακοίνωση. Αρκέστηκε να αναφέρει ότι "οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες συνεχίζουν να διερευνούν τις προοπτικές για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους".

Έκτακτη συνάντηση Παπανδρέου - Βενιζέλου


Σε συναγερμό η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής.Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπ. Οικονομικών και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελληνικές θέσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι "την κρίσιμη και καθοριστική για τη χώρα και το μέλλον του ελληνικού λαού περίοδο, χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε ψυχραιμία". 


"Στην κόψη του ξυραφιού"


Στο μεταξύ, ο
Πάουλ Τόμσεν, επικεφαλής των ελεγκτών της τροίκας εκ μέρους του ΔΝΤ, απευθύνει προειδοποίηση - σοκ. Σε συνέντευξή του στο Έθνος ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και καλεί για βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα. "Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλιώς η βιωσιμότητα του χρέους θα τεθεί υπό αμφισβήτηση" τονίζει και προσθέτει: "Το χρέος θα φτάσει στην κορύφωσή του σε ένα ή δύο χρόνια πριν αρχίσει να πέφτει".

Ο κ. Τόμσεν
υπερασπίζεται το πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΔΝΤ και η ΕΕ στην Ελλάδα τονίζοντας ότι "μέχρι στιγμής έχουν επιτευχθεί οι περισσότεροι στόχοι που είχαν τεθεί". Επιμένει στη λιτότητα μάλιστα, αναφέροντας ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις περικοπές και φέρει σε πέρας τις αποκρατικοποιήσεις, οι αγορές "θα τη δουν με άλλο μάτι".

Παπανδρέου: "Ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη"

Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τονίζει, για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ότι "είναι ώρα να ξυπνήσει η Ευρώπη". Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει" και σημειώνει ότι "είμαστε στη φάση εξεύρεσης μακροπρόθεσμης ανάσας στο χρέος. Σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση δε χωρούν φωνές που καλλιεργούν το φόβο και ποντάρουν στην αποτυχία".


Κρίσιμη Σύνοδος

Την Πέμπτη πραγματοποιείται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης. Εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις για το νέο δάνειο που θα πάρει η Ελλάδα - τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ ακόμη."Αγκάθι" μέχρι τελευταία στιγμή είναι η συμμετοχή των ιδιωτών, που απαιτούν οι Γερμανοί. Επίσης θα αναζητηθεί ο τρόπος να σωθούν από τη δίνη της κρίσης χρέους η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί στα 350 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ θα αυξηθεί στο 128% του ΑΕΠ του χρόνου ενώ η ΕΚΤ βλέπει αύξηση στο 161% του ΑΕΠ για το 2012.

Ρεπορτάζ του Mega για τις επιλογές με τους ιδιώτες



Δεν υπάρχουν σχόλια: