Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΔΝΤ: Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής μάλλον θα... πεθάνει

Ακόμη και οι εμπνευστές του μνημονίου διαπιστώνουν το αδιέξοδό του. 
Με μία έκθεση που ουσιαστικά περιγράφει μια εγχείρηση που πέτυχε, αλλά ο ασθενής τελικά χαροπαλεύει, το ΔΝΤ αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω επιλεκτικής χρεοκοπίας. 
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, «η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ενδεχομένως να προκαλέσει αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας για την Ελλάδα, αν και πιθανώς για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα»
Εκτός από την ομολογία για την πιθανότητα επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας, το ΔΝΤ ομολογεί την αποτυχία του προγράμματος και...
μέσω της πρόβλεψής του ότι τελικά το δημόσιο χρέος της χώρας θα ανέλθει το 2012, αντί για 159% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), στο 172%.
Παράλληλα, το ΔΝΤ, εμμέσως πλην σαφώς, αμφιβάλλει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως περιγράφεται, η επίτευξη για πολλά χρόνια υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, πάνω από 6% του ΑΕΠ, έχει επιτευχθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ειδικότερα, το ΔΝΤ:

Παραδέχεται εμμέσως την αποτυχία του προγράμματος, επειδή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές στο τέλος του έτους. Το πρόγραμμα συνέχισης της χρηματοδότησης της Ελλάδας που επεξεργάζεται η Ε.Ε. προβλέπει τη συμμετοχή ιδιωτών, αλλά με αποφυγή επιλεκτικής χρεοκοπίας. Σημειώνει ωστόσο ότι οι τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές και υπογραμμίζεται ότι τελικά μπορεί να μην αποφευχθεί, έστω και σε προσωρινή βάση, η επιλεκτική χρεοκοπία.

Εκτιμά ότι, για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να επιτευχθούν για τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα (δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τόκους) της τάξης του 6,5% του ΑΕΠ, πράγμα για το οποίο εμμέσως εκφράζουν αμφιβολίες και οι ίδιοι οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ.

Αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε ύφεση για το 2011 3%, τώρα προβλέπει ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 3,8%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εισοδήματα των πολιτών και την απασχόληση. Μάλιστα, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε ότι η οικονομία θα επέστρεφε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2011, τώρα προβλέπει ότι αυτό θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Διαπιστώνει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και μεγάλη αύξηση των επισφαλών δανείων, λόγω της ύφεσης. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα επισφαλή δάνεια αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 στο 11,5%.

Παρά την παραπάνω κριτική, που ουσιαστικά αποτελεί ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου, για άλλη μια φορά ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, υποστήριξε χθες με συνέντευξή του ότι ο μόνος δρόμος για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και του χρέους είναι «η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» και η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Πάντως, το ΔΝΤ στην έκθεσή του διαπιστώνει μια σειρά από κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι κινδυνεύει από καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων, επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος (οξύτερη ύφεση λόγω της μείωσης της ρευστότητας των τραπεζών κ.λπ.) και προβλήματα στη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρα, εφόσον οδηγηθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.


Σπύρος Δημητρέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: