Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης» ζητούν τώρα 51 επιχειρηματίες

Τελευταία, μερίδα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου πολιτογραφείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποκτά ξένη υπηκοότητα, με σκοπό να γλιτώσει φόρους και ποικίλες «οχλήσεις» που αφορούν τα περιουσιακά της στοιχεία.  
Την ίδια ώρα μία ομάδα 51 επιφανών Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο, αποφασίζει να κάνει τη δική της πρώτη κίνηση: να ζητήσει δημόσια τον σχηματισμό Κυβέρνησης Εθνικής ...Ανασυγκρότησης που θα διαθέτει την πείρα, τη διαχειριστική ικανότητα και το θάρρος να επιτύχει τώρα, όχι μετά από 3-4 χρόνια.

Στην επιστολή τους οι επιχειρηματίες κάνουν εμμέσως λόγο για έλλειψη πείρας, αμφισβητούν τις ικανότητες των μελών της κυβέρνησης, και απευθύνουν έκκληση να σχηματιστεί κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και εθνικής ανασυγκρότησης, ώστε να πάψουν οι Έλληνες να είναι θλιβεροί επαίτες απέναντι στους δανειστές τους, εκχωρώντας αναγκαστικά και μέρος της εθνικής ανεξαρτησίας. Το ερώτημα που προκάλεσε η πρωτοβουλία των 51 είναι τι θα συμβεί μετά;

«Δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία ακόμη κίνηση Ελλήνων πολιτών», σχολίασαν ορισμένοι επιχειρηματικοί παράγοντες. Και πρόσθεσαν πως «η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την Τετάρτη το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας ενδεχομένως θα μειώσει τις πιέσεις», αφού ήταν καλή είδηση για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, που υπέστησαν μεγαλύτερη πίεση από τις χρηματαγορές, εξαιτίας της Ελλάδας.

«Δεν έχει να κάνει με προσωπικές βλέψεις», λέει στην «Ι» ο διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass Χάρης Δαυίδ. «Προσπαθούμε σαν επιχειρηματίες με τις δικές μας μικρές δυνάμεις να προωθήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές και να υπάρξει κοινή συμφωνία για τον τρόπο που θα βγούμε από το αδιέξοδο, στο οποίο οι ίδιοι μας οδήγησαν. Η επιστολή δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μία ακόμη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για αλλαγές».

Ορισμένοι όμως εκ των 51 δείχνουν διατεθειμένοι να προχωρήσουν παραπέρα. Σχολιάζοντας χαρακτηριστικά την πρωτοβουλία, ο πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματιών και μέλος της ΓΣ του ΣΕΒ Αριστείδης Μπελλές επισημαίνει ότι ένας συγκεκριμένος κύκλος επιχειρηματιών, με τη συμβολή της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, προχωρεί συντονισμένα και κάνει επαφές με άλλους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια κίνηση επωνύμων στελεχών και επιχειρηματιών του ιδιωτικού τομέα, ώστε και με τη βοήθεια ανεξάρτητων μελετητών να δημιουργηθεί ένα «ιδεολογικό πλαίσιο».

Άλλωστε τον τελευταίο καιρό με κάθε ευκαιρία γίνονται συνεστιάσεις και ημερίδες επιχειρηματιών σε κλειστό κύκλο, με σκοπό να συζητηθούν τα ουσιαστικά προβλήματα της χώρας.

«Αμφιβάλλω κατά πόσο το σημερινό πολιτικό σύστημα μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα που ψήφισε, τα οποία δεν είναι τα καταλληλότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης», παρατηρεί η σύμβουλος επενδύσεων Μιράντα Ξαφά. Και διευκρινίζει: «Ζητάμε να συγκροτήσει η Βουλή μια Κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης και Εθνικής Ανασυγκρότησης, που να περιλαμβάνει επαγγελματικά επιτυχημένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα με αποδεδειγμένη διαχειριστική ικανότητα, γνώση του αντικειμένου και προσήλωση στο στόχο.

Ο διαχωρισμός του υπουργικού από το βουλευτικό αξίωμα, που θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά, θα εμπλουτίσει το πολιτικό προσωπικό με στελέχη που προσφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους για λίγα χρόνια πριν επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα.

Η πλειοψηφία των βουλευτών που υπουργοποιούνται, δεν έχουν ποτέ δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και δεν διαθέτουν διαχειριστική πείρα ή γνώση των αγορών.

Προϋπόθεση είναι η άμεση συρρίκνωση του Δημοσίου, και όχι το μπαράζ νέων φόρων. Μέτρα που θα επέτρεπαν στο Δημόσιο να ελέγξει τις δαπάνες του, όπως η Ενιαία Αρχή Πληρωμών και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν έχουν εφαρμοστεί».

Στελέχη-εθελοντές
Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και από την ΕΑΣΕ (Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων), η οποία με επιστολή του προέδρου της Μιχάλη Παγίδα επισημαίνει τη διάθεση των στελεχών να συνδράμουν σε χρόνο, προσπάθεια και προτάσεις, ακόμη και σε εθελοντική βάση, στην άμεση εκπόνηση φορολογικών, αναπτυξιακών και δίκαιων μέτρων.

Καμία απάντηση από το Μαξίμου
ΣΕ ΚΑΜΙΑ από τις πρωτοβουλίες αυτές -είτε των στελεχών της ΕΑΣΕ, είτε των 32 διανοουμένων και καλλιτεχνών αλλά και στην πρόσφατη επιστολή των 51 επιχειρηματιών- δεν δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα από την πλευρά της κυβέρνησης. Η οποία αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, πήρε μια ανάσα και, πιθανόν, από το ερχόμενο φθινόπωρο, εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα να είναι σε θέση να συνδιαλλαγεί με κάποιους επιχειρηματικούς φορείς, υιοθετώντας πιθανόν ορισμένες προτάσεις τους.

Την επιστολή υπογράφουν
Αθανασόπουλος Τάκης τ. διοικητής ΔΕΗ στέλεχος Toyota Europe, Αντωνακόπουλος Λευτέρης στέλεχος επιχειρήσεων τ. πρόεδρος ΟΤΕ, Αργυρού Χρήστος επιχειρηματίας, Βεκρής Τζώνυ δικηγόρος, Βλαχούτσικος Χαράλαμπος καθηγητής, Γεωργόπουλος Λεωνίδας δικηγόρος, Δαυίδ Χάρης επιχειρηματίας, Εμπέογλου Νίκος πρόεδρος ALBA και Εμπορικής Τράπεζας, Ζέππος Δημήτρης δικηγόρος, Ιωάννου Ευριπίδης δικηγόρος, Καλοφωλιάς Γιώργος επιχειρηματίας, Καμχή Ρεβέκκα επιχειρηματίας, Καρδασιλάρης Γιώργος επιχειρηματίας, Καψάσκης Στέφανος επιχειρηματίας, Κιρμή Αγγελική στέλεχος επιχειρήσεων, Κοντέλλης Γιάννης επιχειρηματίας, Κορτέσης Μιχαήλ επιχειρηματίας, Κουλουβάτος Κωνσταντίνος επιχειρηματίας, Κουτσολιούτσος Δημήτρης Επιχειρηματίας, Κρεμέζης Ηλίας στέλεχος επιχειρήσεων, Λαιμός Νικόλας εφοπλιστής, Μαθιός Ρήγας επιχειρηματίας, Μαΐλλης Μιχάλης επιχειρηματίας, Μαρινόπουλος Πάνος επιχειρηματίας, Μαυρομαράς Γιώργος επιχειρηματίας, Μαύρος Δημήτρης επιχειρηματίας, Μομφεράτος Γιώργος στέλεχος επιχειρήσεων, Μπελλές Αριστείδης επιχειρηματίας, Μπερσής Γιώργος δικηγόρος, Μπομπής Κώστας στέλεχος επιχειρήσεων, Ξαφά Μιράντα οικονομική σύμβουλος, Οικονομάκης Μιχάλης στέλεχος επιχειρήσεων, Οικονομόπουλος Χάρης δικηγόρος - πρόεδρος του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, Παπαγεωργίου Στάθης τ. υποδιοικητής Τράπεζας Ελλάδος, Παπαδιαμάντης Κωνσταντίνος δικηγόρος, Παπακωνσταντίνου Ελένη δικηγόρος, Παπαρρηγόπουλος Ξενοφών δικηγόρος, Παπασταύρου Αλέξιος δικηγόρος, Παρθένη Ορσαλία επιχειρηματίας, Πατεράκης Ανδρέας επιχειρηματίας, Πετρόπουλος Κωνσταντίνος επιχειρηματίας, Ποταμίτης Στάθης δικηγόρος, Πρωτονοτάριος Αλέξης επιχειρηματίας, Σαρακάκης Ιωάννης επιχειρηματίας, Σικιαρίδης Σίμος επιχειρηματίας, Στρατάκη Άννα δικηγόρος, Τραυλός Νικόλαος πρύτανης του ALBA, Τσαντίλης Αλέξης επιχειρηματίας, Φιλιώτης Γιάννης δικηγόρος, Φρονίστας Αριστείδης επιχειρηματίας, Φυλακτόπουλος Αλέξης. Ανάλογη κίνηση πολιτών επιχειρείται και από τον «Κύκλο των Χαμένων Αξιών» την προσεχή Τετάρτη στο Οικονομικό Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Δ. Μπουραντά. 
isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια: