Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ο "Busy body-σμός" δεν είναι πολιτική!


Και τι έγινε που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση;

Ο «μπιζιμποντισμός» δεν είναι πολιτική 
Στη Βρετανία έχουν μία έκφραση για τους busy body, εκείνους που τρέχουν διαρκώς γύρω γύρω ώστε να φαίνονται απασχολημένοι, ότι έχουν δουλειά και τρέχουν, αλλά χωρίς να είναι αποτελεσματικοί.
Στην Ελλάδα λέγεται κυβέρνηση Παπανδρέου...

Η αντιμνημονιακή ρητορική των νέων υπουργών βαρυστομάχιασε από τα μύδια των  Βρυξελλών και πλέον η φρέσκια και ανασχηματισμένη κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική «τρεχάτε ποδαράκια μου».
Μόνο που από τρέχοντας από συναντήσεις σε συσκέψεις, από eurogroup σε έκτακτες συνόδους κορυφής και από ψήφους εμπιστοσύνης σε υπουργικά συμβούλια, ξεχνούν το πρόβλημα: η οικονομική πολιτική απέτυχε και πρέπει να αλλάξει, γιατί εξάντλησε τα αποθέματα του λαού.
Η κυβέρνηση ασχολείται με διάφορα, αλλά όχι με το κύριο.
Την Πέμπτη συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση, το υπουργικό συμβούλιο, για να συζητήσει και να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο-πλαίσιο για τα μέτρα πού προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία.
Προφανώς θα τον εγκρίνει ομόφωνα. Και θα τον καταθέσει στη Βουλή. Και ας πούμε ότι ψηφίζεται από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και ότι ψηφίζεται μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως μας ζήτησε ο Βενιζέλος. Και ότι έτσι παίρνουμε την 5η δόση. Ε, και; Πιστεύει κανείς ότι θα αλλάξει το κλίμα;
Ο Κουτρουμάνης λέει ότι το κράτος πρέπει κάθε μήνα να δίνει σχεδόν 1,5 δις ευρώ για συντάξεις. Η 5η δόση είναι κάπου 12 δις. Για πόσους μήνες μας φτάνουν;
Αυτό που λείπει από την κυβέρνηση (και οφείλει να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση) είναι η προοπτική, το όραμα και το σχέδιο για την χώρα.
Όσο τρέχουμε από δόση σε δόση και σφίγγουμε τα λουριά όλο και περισσότερο, δεν θα βελτιώνεται τίποτα.
Η νέα κυβέρνηση έχει ήδη χάσει χρόνο. Από την Παρασκευή οι αγορές λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς να έχουν εικόνα αν αλλάζει και τι στην οικονομική πολιτική. Ο υπουργός δεν μίλησε την Δευτέρα όταν τα spreads και τα cds είχαν πάρει τον ανήφορο και χόρευαν ανεξέλεγκτα οι κερδοσκόποι (τα πρώτα ξεπέρασαν το 1.450 και τα δεύτερα το 2.000).
Άρα δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο που λειτουργεί η οικονομίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Και όταν μίλησε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Βενιζέλος, ήταν… Παπακωνσταντίνου!
Έβαλε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και θεσμικό πλαίσιο και για το μεσοπρόθεσμο και για τον εφαρμοστικό νόμο που θα είναι ένας και μοναδικός, ενώ πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τέλος του μήνα (για να τον έχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 3 Ιουλίου).
Αυτά ούτε ο Παπακωνσταντίνου τα είχε πει.
Ένας υπουργός με σχέδιο, θα έλεγε τι πρωτοβουλίες θα πάρει το προσεχές διάστημα και τους στόχους που θέλει να πετύχει, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση της οικονομίας, να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, να ανακουφιστούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, να αντιμετωπιστούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της χώρας και του ευρώ.  
Αλλά αυτοί νομίζουν ότι θα κυβερνήσουν αν πάρουν την 5 δόση.

Κ.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: