Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Bloomberg: «Όλεθρος» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μια ελληνική χρεοκοπία




Παρά το γεγονός ότι πέρασε ένας χρόνος από την προσφυγή της Ελλάδας στον εξωτερικό δανεισμό, έντονο προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Κι ενώ οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα κατά 30%, στα 136,3 δισ. ευρώ, διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους περίπου ..
2 τρισ. δολάρια που συνδέονται με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία.
«Η ελληνική κρίση χρέους μπορεί να οδηγήσει στον όλεθρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα», δηλώνει ο Νέιλ Φίλιπς, διαχειριστής κεφαλαίων της BlueBay Asset Management Plc, συμπληρώνοντας ότι μια ελληνική πτώχευση θα προκαλούσε τρομακτικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πρότεινε τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο νέο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με δύο ζητήματα. Το ένα αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, ώστε να γίνει με τρόπο που δεν θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» ενώ το δεύτερο αφορά την ικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου να πείσει τη Βουλή να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Πιέσεις στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της, προκειμένου να υιοθετήσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και νέα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις της χώρας.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αναφέρει το Bloomberg, απέτυχαν να συμφωνήσουν για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, που είναι απαραίτητη για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση Παπανδρέου να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
Ωστόσο, η Standard & Poor’s επισημαίνει ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.
Ανήσυχοι οι επενδυτές
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ελληνική χρεοκοπία. Το κόστος δανεισμού για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ενδεχομένως την Ιταλία και το Βέλγιο θα εκτιναχθεί, ματαιώνοντας τις προσπάθειες για τη συγκράτηση των δημόσιων ελλειμμάτων, ενώ οι χώρες αυτές θα δεχθούν έντονες πιέσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους τους.
Οι τράπεζες των χωρών αυτών θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλη εκροή καταθέσεως, ενώ θα δουν το κεφάλαιό τους να συρρικνώνεται. Οι επενδυτές θα αποφύγουν τις αγορές μετοχών και το ευρώ, αναζητώντας ασφαλέστερες επενδύσεις.
Στο χειρότερο σενάριο, ο πανικός θα «πάγωνε» τις πιστωτικές αγορές, ακριβώς όπως συνέβη μετά την πτώχευση της Lehman Brothers, το Σεπτέμβριο του 2008.
Καταστροφή στην αγορά
«Εάν μετά από ένα χρόνο συζητήσεων χωρίς αποφάσεις, αποφασιστεί ένα haircut, το επόμενο πρωί η αγορά θα επιτεθεί στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και πιθανόν τις άλλες χώρες» εκτιμά ο Φεντερίκο Γκιζόνι, επικεφαλής της UniCredit SpA αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.
Οι ανησυχίες έχουν ήδη αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η BNP Paribas, η Societe General και η Credit Agricole υπάρχει πιθανότητα να υποβαθμιστούν από τη Moody’s, εξαιτίας της έκθεσής τους στην Ελλάδα. Οι γερμανικές τράπεζες επίσης βρίσκονται σε κίνδυνο, υποστηρίζει η Fitch.
Οι μεγαλύτεροι δανειστές
Οι γάλλοι επενδυτές έχουν την υψηλότερη έκθεση στην Ελλάδα. Από την συνολική έκθεση 56,7 δισ. δολαρίων, τα 15 δισ. δολάρια αφορούν έκθεση σε δημόσιο χρέος σύμφωνα με τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών. Επίσης, οι γαλλικές τράπεζες έχουν έκθεση 589,8 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Οι γερμανοί επενδυτές διέθεταν το 2010 τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικούς τίτλους, αξίας 22,7 δισ. ευρώ σε συμμετοχές τον τελευταίο χρόνο. επίσης, διαθέτουν έκθεση 498,8 δισ. ευρώ σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Η Γερμανία και η Γαλλία διαθέτουν περισσότερο από το 60% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών.
Οι τράπεζες και στις δύο χώρες ωστόσο περιόρισαν τη συμμετοχή τους σε ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 25% στα 37,6 δις. ευρώ από τα τέλη Μαρτίου 2010 μέχρι το Δεκέμβριο, κυρίως μέσω μη ανανέωσης των ομολόγων.
Προβληματισμός για τη μετάδοση της κρίσης
«Το απευθείας χτύπημα από την Ελλάδα είναι διαχειρίσιμο, καθώς οι επενδυτές είχαν χρόνο για να προετοιμαστούν. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η μετάδοση σε άλλες χώρες» υποστηρίζουν επενδυτές. Αν η κρίση εξαπλωθεί σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, το πλήγμα θα ήταν πολύ μεγάλο για τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: