Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πολλά blog θα κλείσουν αύριο - μεθαύριο


Συντάκτης: Γιάννης Ξυνόπουλος

Πολλά «εκβιαστικά» blogs θα κλείσουν αύριο, και αρκετά έχουν κατοχυρώσει άλλες ονομασίες για να γίνουν site.. όμως εάν δεν μπορούν να «βρίσουν» και να «εκβιάσουν» τότε χάνου επί της ουσίας το «ψωμί τους».. γιατί μόνο ελάχιστα είχαν την αξιοπρέπεια να αναπαράγουν ειδήσεις με link ή να γράφουν δίκες τους ειδήσεις.
Το «κίνημα» των bloger έχασε την αξία του γιατί μέσα σε αυτό μπήκαν οι «γνωστοί-άγνωστοι» της δημοσιογραφίας όχι για να ενημερώσουν αλλά για να κονομήσουν, με την βοήθεια του πολιτικού συστήματος που κιότεψε στον...
«εχθρό» και αντί να τους πλακώσει στις μηνύσεις ή τους τάιζε ή τους απαντούσαν βάζοντάς τους στο ίδιο τραπέζι με τους επαγγελματίες και τους ευσυνείδητους της δημοσιογραφίας.
Τώρα όμως τέλος η πλάκα.. και πολύ κράτησε.. Για να δούμε από αύριο που θα υπάρχουν στο διαδίκτυο, και ποιοι θα ρίξουν νερό στο κρασί τους αφού για κάθε συκοφαντική είδηση θα επεμβαίνει ο δικαστής.. και θα βγαίνουν «σπίτια» στο σφυρί.
Η ανωνυμία των bloggers θα αίρεται όταν αυτοί αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας. 
Αυτό σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική εισηγείται στη γνωμοδότηση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδης, επικυρώνοντας τις δύο προηγούμενες σχετικές γνωμοδοτήσεις του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και του νυν εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.
Ο κ. Κατσιρώδης επανήλθε στο θέμα αυτό μετά από ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 
Το ερώτημα είναι εάν μετά το Ν. 3917/2011 «οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα που διενεργούνται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποχρεούται να σας γνωστοποιούν τα στοιχεία του προσώπου στα οποία αντιστοιχούν ηλεκτρονικά ίχνη ή τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσεως εγκληματικής πράξεως, συγκεκριμένης ημεροχρονολογίας, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου».
Η γνωμοδότηση του κυρίου Κατσιρώδη αναφέρει ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.τ.λ.) μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.τ.λ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου». 
Ο αντιεισαγγελέας υπογραμμίζει ότι οι γνωμοδοτήσεις του 2009 δεν αφορούν αιτήματα οποιωνδήποτε ''αρμόδιων αρχών'' αλλά αιτήματα ανακριτικών αρχών, που ενεργούν σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για παροχή έννομης προστασίας και τιμώρηση των εγκλημάτων.
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: