Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ώρα μηδέν για το Μεσοπρόθεσμο - Το μεσημέρι η ψηφοφορία



Έφτασε η μέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012 -2015 δημοσιονομικής προσαρμογής , καθώς στις 14:00 το μεσημέρι κορυφώνεται η συζήτηση με την ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής.
Μέχρι και χθες οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες ήταν πολύ έντονες με τον Όλι Ρεν να διαψεύδει ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και τους Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπέι από κοινού να αναφέρουν ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι ο μόνος ορθός δρόμος για την Ελλάδα και το μόνο σχέδιο για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Χθες ψηφίστηκε στην...
Επιτροπή Οικονομικών ο εφαρμοστικός Νόμος που εξειδικεύει το πακέτο μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος μέχρι το 2015. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε "το ενδεχόμενο χρεοκοπίας" ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι «απών από την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας» και έχει έναν εντυπωσιακά συμβατικό λόγο, οικοδομημένο στην παραδοσιακή ξεπερασμένη αντίληψη ότι για όλα φταίει η κυβέρνηση. «Ο κ. Σαμαράς κρατά αποστάσεις ασφαλείας, σκέπτεται με βάση το κομματικό του συμφέρον, χωρίς να σκέφτεται την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος.
ΝΔ
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συνολικά και συντεταγμένα, όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρός πολιτικός οργανισμός, γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του και είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι με την πολιτική του «κατάφερε και σοσιαλισμό και βαρβαρότητα».
ΚΚΕ
Μιλώντας σε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι η απόφαση για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει ήδη ληφθεί. Πρόσθεσε δε ότι ο αγώνας "θα κριθεί στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στον τόπο δουλειάς γενικότερα, στο χωράφι και στη γειτονιά με τα μικρομάγαζα".
ΛΑΟΣ
Την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης επανέλαβε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στην ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή επί του Μεσοπρόθεσμου. Επίσης, έκανε λόγο για νομοθετική υστέρηση, για έλλειμμα εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και έλλειμμα δικαστικής εξουσίας.
ΣΥΡΙΖΑ
«Εμείς λέμε, πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Αλλά είναι πιο επωφελές να προχωρήσουμε σε σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος, παρά να χρεωθούμε το δεύτερο Μνημόνιο που θα είναι ταφόπλακα για την οικονομία. Όσοι λένε πως δεν θέλουν ούτε την αναδιάρθρωση ούτε το μεσοπρόθεσμο κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αναλάβετε τις ευθύνες σας και δώστε τη μόνη διέξοδο ομαλότητας που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» συμπλήρωσε.
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα ψηφίσουν στο μεσοπρόθεσμο κατά συνείδηση, σύμφωνα με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος
«Τα μέτρα που προωθούνται με το μεσοπρόθεσμο δεν αναστρέφουν την ύφεση. Η ύφεση θα βαθύνει. Ταυτόχρονα δεν διαμορφώνει συνθήκες στοιχειώδους εκκίνησης μια αναπτυξιακής, μιας παραγωγικής διαδικασίας» ανέφερε στην ομιλία του ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτης Κουβέλης.
Την πρόθεσή του να καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του «Άρματος Πολιτών» Γιάννης Δημαράς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: