Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Η κόντρα Γερμανίας – ΕΚΤ αναβάλει (;) την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα


Το χθεσινό Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια συμφωνία για το νέο δάνειο που θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας για το 2012 και το 2013.
Σύμφωνα με αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου στην χθεσινή άτυπη συνεδρίαση δεν αποσαφηνίστηκε το νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων στο τηλεγράφημα του πρακτορείου επισημαίνεται πως η Γερμανία και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θέτει ως προϋπόθεση για...την περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ενώ o υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λυκ Φράιντεν υποστήριζε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή "οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα" ώστε να μην θεωρηθεί από τις διεθνείς αγορές πως η Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της.
Αξιωματούχος της ζώνης του ευρώ δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires πως οι σημαντικές διαφορές, όπως τις χαρακτήρισε μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ διατηρούνται και έτσι η επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι ακόμα αρκετά μακριά, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε.
Η βασική διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και της κεντρικής τράπεζας είναι το πώς θα συμμετέχουν οι ιδιώτες στο νέο πακέτο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας και πόσο θα είναι το ποσό της συμμετοχής αυτής
Οι εκτιμήσεις και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγω για συμμετοχή ύψους 35-40 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΤΝ, ποσό 25 δισ. ευρώ από την πώληση των ελληνικών ακινήτων και τις αποκρατικοποιήσεις και συμμετοχή ιδιωτών (κυρίως τραπεζών) σε ένα rollover των ελληνικών ομολόγων που θα φτάνει μέχρι και τα 30 δισ. ευρώ. 
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας θα χρειαστεί για το 2012 27 δισ. ευρώ και για το 2013 περίπου 38 δισ. ευρώ, που υπό άλλες συνθήκες θα αντλούσε από τις αγορές. Άρα συνολικά προκύπτει ένα ποσό 65 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί συν τις λήξεις ομολόγων του πρώτου εξαμήνου του 2014 που υπολογίζονται στα 20 δισ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος στο DJ, η ΕΚΤ προειδοποίησε εκ νέου στη συνάντηση της Τρίτης ότι οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αυστηρά εθελοντική βάση θα πυροδοτούσε ένα πιστωτικό επεισόδιο και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάπλωση της κρίσης και σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Πρόσθεσε τέλος ότι οι υπουργοί Οικονομικών ξεκαθάρισαν από την μεριά τους ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο διάσωσης εκτός και αν ο ιδιωτικός τομέας αναλάβει ένα μέρος από το βάρος.
Αποσύνδεση της 5ης δόσης από το νέο πακέτο
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, εξετάζεται η αποσύνδεση της 5ης δόσης του Μνημονίου 1 από το νέο δάνειο που ετοιμάζεται για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επί της αρχής απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης μπορεί να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στο Γιούρογκρουπ και να υπάρξει μια σχετική δήλωση εγγύησης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με δέσμευση για νέο πρόγραμμα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Σλοβακίας, Ivan Miklos, ο οποίος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της ζώνης θα διασφαλίσουν ότι η επόμενη δόση από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα καταβληθεί στην Ελλάδα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τον Ιούλιο, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Πρόσθεσε δε πως οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να συμφωνήσουν για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας στη συνάντηση της επόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.
"Το αν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι κάτι που δεν γνωρίζω", δήλωσε "Αλλά το πιο πιθανό είναι όχι", πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν να ζητήσουν χρηματοδότηση από τους ιδιώτες πιστωτές στην Ελλάδα στο επόμενο πακέτο βοήθειας, αλλά δεν έχει επέλθει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών.
Πιο αισιόδοξος ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Didier Reynders εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει μια λύση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο. "Τα πράγματα κινούνται. Νομίζω ότι η χρηματοδότηση για τις επόμενες εβδομάδες είναι εφικτή", σημείωσε.
Πάντως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρίσκονται στο Λουξεμβούργο μια μέρα νωρίτερα από το Eurogroup για προπαρασκευαστικές εργασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: