Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Προς παύση ο περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης για «κακή χρήση διακριτικής εξουσίας»

Θέμα ημέρας είναι πλέον η επιβολή προσωρινής αργίας  του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Π.Ψωμιάδη, από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στον οποίο αναμένεται να επιδοθεί  η καθαρογραμμένη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία δεν επηλθε μείωση της ποινής από την πρωτόδικη απόφαση και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή.
Η απόφαση, σύμφωνα με...
πλήρες  ρεπορτάζ της «Καθημερινής», κάνει λόγο για «κακή χρήση της διακριτικής του εξουσίας και συγκεκριμένα υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας που επέβαλαν οι αρχές του δημοσίου συμφέροντος, της χρηστής διοίκησης, της ισότητας και της εξυπηρέτησης τον έχοντα τον νόμο».
Η υπόθεση αφορά τη  μείωση  προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων. Ο προεδρεύων του δικαστηρίου, εφέτης Κώστας Βαμβακίδης, εκτιμά ότι η  μείωση στο ελάχιστο του ύψους των προστίμων -από 89.000  σε 5.000 ευρώ- «δεν μπορούσε, σαφώς, να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε έναν πρατηριούχο καυσίμων, ο οποίος διαθέτοντας νοθευμένα καύσιμα (με τη μέθοδο του αποχρωματισμού) κέρδιζε πολύ περισσότερα απ' ότι από την καταβολή του προστίμου αυτού του ύψους».
Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης ο ποίος προσωρινώς θα αντικατασταθεί από τον αδερφό του, αντιπεριφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδης έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης. Σ' αυτή την περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά θα εξετάσει ζητήματα κακής ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή, η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, διαφορετικά καθίσταται αμετάκλητη.
http://www.eklogika.gr/news/4981

Δεν υπάρχουν σχόλια: