Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Γέροι και παιδιά

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», την περασμένη Τετάρτη, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν έτοιμος να δηλώσει την παραίτησή του –είχε δώσει μάλιστα οδηγίες για τη σύνταξη επίσημης ανακοίνωσης στον Γιώργο Πεταλωτή- και τον απέτρεψε ο αδερφός του, Νίκος Παπανδρέου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Νίκος Παπανδρέου είπε στον αδελφό του:  
«Γιώργο, κανένας από τους Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί. Οι πρωθυπουργοί δεν παραιτούνται». Εγώ νομίζω πως θα του είπε επίσης «καλά, τη μάνα μας δεν την σκέφτεσαι;».
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Νίκος να σκέφτηκε πως είναι υποχρέωσή του ...
-σύμφωνα με το πρωτόκολλο- να αντικαταστήσει αυτός τον μεγάλο του αδελφό στο θρόνο.
«Γιώργο, κανένας από τους Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί»
Το έχουνε παράδοση στο σόι τους να μην παραιτούνται – είναι κάτι σαν τον Καντάφι δηλαδή. 
Βέβαια, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτήθηκε μερικούς μήνες πριν τα τινάξει... – μόλις είδαν πως τα είχε εντελώς χαμένα και δεν μπορούσε να ξεχωρίσει τη Λιάνη από τον Κατσιφάρα , του βάλανε εκεί ένα χαρτί μπροστά του, του είπανε πως είναι για την Εφορία, του χώσανε κι ένα στυλό στο χέρι, και αυτός το υπέγραψε.
Φυσικά, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αρρωστήσει. Είχε πολλά πάθη ο άνθρωπος και τα πλήρωσε με άσχημο τρόπο στο τέλος. Ο Γιώργος Παπανδρέου –με την υγιεινή ζωή που κάνει- θα ζήσει 150 χρόνια. Δεν μπορείς να περιμένεις πως θα τα τινάξει τους επόμενους έξι μήνες – αυτός θα ξεπεράσει και τον Μητσοτάκη.
Ο Γεώργιος Παπανδρέου απέκτησε το προσωνύμιο «Γέρος της Δημοκρατίας». Μάλλον, επειδή γέρασε και δημοκρατία η χώρα δεν έζησε. Βέβαια, όλη η Αριστερά –και δικαίως- τον αποκαλούσε «παπατζή». Οπωσδήποτε, δεν μπορεί να μείνει κάποιος στην ελληνική ιστορία ως «παπατζής» -αν και αυτό θα ήταν το σωστό-, οπότε τον αποκαλούμε «Γέρο της Δημοκρατίας».
Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε κάποιο προσωνύμιο. Όλοι τον έλεγαν με το μικρό του, Ανδρέα, αν και υποθέτω πως οι φίλοι του θα τον αποκαλούσαν μεταξύ τους «γαμίκουλα».
Τον Γιώργο Παπανδρέου τον φωνάζουν όλοι Γιωργάκη. Βλέπουμε πως υπάρχει μια φθίνουσα πορεία στον τρόπο που αποκαλεί ο ελληνικός λαός τους Παπανδρέου. Από το βαρύγδουπο «Γέρος της Δημοκρατίας» περάσαμε στο σκέτο «Ανδρέας» και καταλήξαμε στο υποκοριστικό «Γιωργάκης». Όπως πάει το πράγμα, αν υπάρξει και στο μέλλον πρωθυπουργός από την οικογένεια Παπανδρέου, είναι πολύ πιθανό να τον αποκαλούν όλοι «μαλακιστήρι».
Προσπαθώ να σκεφτώ με ποιο όνομα θα μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού ο Γιώργος Παπανδρέου. Αφού ο παππούς του ήταν ο «Γέρος της Δημοκρατίας», ο Γιώργος θα έπρεπε κανονικά να είναι το «Παιδί της Δημοκρατίας» ή «Παιντί της Δημοκρατίας». Βέβαια, για τον Γιώργο Παπανδρέου μάλλον θα επικρατήσει το προσωνύμιο «Ηλίθιος της Χρεοκοπίας».
(Βέβαια, θα πρέπει να βρούμε και ένα προσωνύμιο για όλους αυτούς που ψήφισαν τον Γιώργο Παπανδρέου.)
(«Γιώργο, κανένας από τους Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί». Πριν από λίγες ημέρες, έγραφα: «Βασιλευόμενη δημοκρατία».)

Δεν υπάρχουν σχόλια: