Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Σε δοκιμασία η ενότητα της κυβέρνησης για την ψήφιση των μέτρων - σοκ

* - Τον Ιούλιο έρχονται στη Βουλή τα μέτρα - σοκ με απολύσεις στο Δημόσιο και επιτήρηση στα υπουργεία
* - Την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό το "πακέτο"
* - Ήδη υπουργοί διαμηνύουν ότι δεν θα ανεχτούν "μπάστακες"

Αφού καθορίστηκαν οι πρωτοφανείς και σκληροί όροι με τους οποίους θα πάρουμε την επόμενη δόση, ξεκινά τώρα το θρίλερ για την ψήφιση των μέτρων – με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δηλώνουν ήδη τις...
επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις τους. To "πακέτο" – με απολύσεις στο δημόσιο και επιτηρητές στα υπουργεία – θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό και στη Βουλή.

Στόχος είναι στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή για ψήφιση στα μέσα του Ιουλίου.


Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους, το διακύβευμα όπως το είδαμε να διατυπώνεται από τους δανειστές είναι “ή θα ψηφίσουμε ναι, ή θα σηκώσουμε το χέρι και θα κλείσουμε τα ρολά”. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τώρα, όχι μόνο την Αντιπολίτευση αλλά ακόμη τους “Αγανακτισμένους” και φυσικά τους επίδοξους αντάρτες.


Μιλώντας στο Mega το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
 Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε να ανεχτεί έναν "μπάστακα" μέσα στο υπουργείο να κρίνει αυτός πώς θα γίνεται η διαχείριση των κονδυλίων και που θα πηγαίνουν τα λεφτά.

Όσον αφορά τους
16 που έστειλαν επιστολή στον Παπανδρέου εκφράζοντας την ανησυχία τους για το Μεσοπρόθεσμο, δεν έχουν διαμηνύσει πως δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα.

Τέτοιο ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ωστόσο ο
Α. Ρομπόμπουλος ο οποίος ανέφερε ότι "δεν θα ψαναψηφίσει τόσο σοβαρό νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος" προσθέτοντας ότι έγινε ακόμη μία φορά και ήταν λάθος.

Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το Μεσοπροθεσμο με τη μορφή
ενός άρθρου και έναν γενικό εφαρμοστικό νόμο με τα φορολογικά μέτρα, τις περικοπές και τις αποκρατικοποιήσεις, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στην Αντιπολίτευση να διαφοροποιήσει τη στάση της.

Για τους δικούς της βουλευτές η κυβέρνηση διαμυνύει ότι το “ναι” είναι η μόνη επιλογή ειδάλλως θα έχουν την τύχη των προηγούμενων διαφωνούντων, όπως ο Γ. Δημαράς. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει το Έθνος, ότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως δεν θα δεχτεί “ομηρεία”, δηλαδή να κυβερνά με μία οριακή πλειοψηφία του.. τρόμου.


Αυτό σημαίνει ότι αν οι απώλειες στην ψηφοφορία ξεπεράσουν τους 2-3 βουλευτές η κυβέρνηση ίσως δεν αντέξει αφού σήμερα διαθέτει 156 έδρες.


Σύμφωνα με το Έθνος, τη Δευτέρα θα συνέλθουν σε διαδοχικές συνεδριάσεις εντός της εβδομάδας το άτυπο υπουργικό, το υπουργικό και το ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση και παρουσία όλων των υπουργών που εμπλέκονται στο μνημόνιο.


Στο υπουργικό ο κ. Παπανδρέου θα καλέσει όλους τους υπουργούς να τοποθετηθούν και αναμένονται με ενδιαφέρον τοποθετήσεις υπουργών που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στο παρελθόν όπως: Βενιζέλος, Σκανδαλίδης, Καστανίδης, Παπουτσής, Κατσέλη, Μπιρμπίλη.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: