Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μία 'μικρή Ελλάδα' στην καρδιά της Ισπανίας

XRIMANEWS.GRΜία 'μικρή Ελλάδα' κρύβεται στην καρδιά της Ισπανίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Marcial Marín, υπουργού Οικονομικών της Castilla-La Mancha, της περιφέρειας που κινδυνεύει άμεσα με πτώχευση, όπως γράψαμε σε πρόσφατο άρθρο.
Στην Καταλονία, δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή της Ισπανίας, η ...
νέα κυβέρνηση ανακάλυψε πως το έλλειμμα είναι διπλάσιο από αυτό που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, σε μία χρονική στιγμή που η ευρύτερη περιοχή αλλά και χώρα είναι αντιμέτωπες με μία κρίση χρέους.

“Το πρόβλημα της Καταλονίας δείχνει ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει τα αποτελεσματικά εργαλεία για να επιβάλλει δημοσιονομική πειθαρχία σε επίπεδο περιφερειακών κυβερνήσεων” γράφει η Moody's σε ανάλυση της.
Η Καταλονία χρειάζεται 11 δις ευρώ από τις αγορές μόνο για τις ανάγκες του 2011. Σύμφωνα με τη Moody's, ακόμη και αν η κεντρική κυβέρνηση μειώσει το χρέος της οι περιφερειακές κυβερνήσεις είναι πιθανόν να έχουν πολύ μεγάλο χρέος. Αυτό θα σημαίνει πως η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το χρέος της ακόμη περισσότερο, σημειώνει η Moody's.
Η Ισπανία αντιμετωπίζει κρυφές εσωτερικές κρίσεις χρέους και μία επίμονη κρίση στην αγορά κατοικίας ενώ το πρόβλημα των του τραπεζικού της κλάδου ξεπερνά τα 100 δις ευρώ σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Το κόστος δανεισμού της για τα 10 χρόνια παραμένει πάνω από το 5% και στην περίπτωση που αυξηθεί στο 6% θα σημάνει 'επίσημα' την έναρξη της 'ισπανικής κρίσης', δηλαδή την αρχή της αδυναμίας της χώρας να δανειστεί από τις αγορές κεφαλαίων.
XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: