Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Έντονες διεργασίες για το Μεσοπρόθεσμο και την “υποδοχή” του στο ΠΑΣΟΚ



Η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας 
με την τρόικα, εντός των ελληνικών ορίων, και ειδικότερα εντός της κυβερνητικής παράταξης, θα είναι τώρα το δυσκολότερο εγχείρημα που θα κληθούν να διαχειριστούν Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες 72 ώρες. 
Κοινή είναι η αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο ότι το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, θα προκαλέσει κραδασμούς, ωστόσο, στα κορυφαία κλιμάκια του, εκφράζεται η...
αισιοδοξία ότι η δημοσιοποίηση του θα λειτουργήσει ...κατασταλτικά.
Κι αυτό γιατί, όπως θα προκύπτει, οι υποχωρήσεις που έγιναν εκατέρωθεν, ήταν πολλές και σημαντικές. Κατά συνέπεια και οι αφορμές για ανταρσίες, λιγότερες. Ωστόσο, η γνωστή επιστολή των βουλευτών, σε συνδυασμό με το κακό κλίμα που επικρατεί ακόμα και μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου, δεν προδιαθέτει για ευχάριστα πράγματα. 
Στην οδό Νίκης ετοιμάζουν το σαββατοκύριακο μια "ενημερωτική εκστρατεία", σχετικά με το τι ακριβώς συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της χώρας, ενόψει της σύγκλισης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα και της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την ίδια μέρα και με διαφορά λίγων ωρών.
Στόχος θα είναι να φωτισθούν όλες οι πτυχές της συμφωνίας, προκειμένου έτσι να μειωθούν και οι αντιστάσεις.  
Ωστόσο, τα μηνύματα που φτάνουν στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι. Το κλίμα, ειδικά στην ΚΟ, είναι τεταμένο και δικαιολογεί εν πολλής τις φοβίες που φέρεται να εξέφρασε στον κ.Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Eurogroup κ.Γιουνκερ την Παρασκευή, σχετικά με την ψήφιση του προγράμματος από την ελληνική Βουλή. Αυτή, όμως, είναι μια βασική κι αυτονόητη προϋπόθεση για να αρχίσει η οικονομική βοήθεια να φτάνει στη χώρα. Αν το Πρόγραμμα δεν ψηφισθεί, τα λεφτά δεν θα αποδεσμευτούν.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να διαβεβαίωσε τον κ.Γιουνκέρ ότι όλα θα προχωρήσουν απρόσκοπτα, την ίδια άποψη όμως δεν φαίνεται να έχει και ο κ.Κουρουπλής, για παράδειγμα. 
Υπενθυμίζεται - κι όχι τυχαία - ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 156 βουλευτές, αυτή τη στιγμή...
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: