Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μπρα ντε φερ ΕΚΤ – Καγκελαρίας για το ελληνικό πρόβλημα

Σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ Βερολίνου και Φραγκφούρτης εξελίσσεται πλέον το...
ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος.
 
Τρισέ και Σόιμπλε εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω ούτε κατ ελάχιστον από τις θέσεις τους και να τις υποστηρίξουν μέχρι τέλους, την ώρα που ο χρόνος για την Αθήνα, ήδη μετρά αντίστροφα και τελειώνει.
Ειδικότερα, η ...Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, θα συνιστούσε "πιστωτικό γεγονός" κι ως τέτοιο, θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι ενδεχόμενης πτώχευσης. Μοναδική περίπτωση, για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε η ανανέωση των ομολόγων που λήγουν, με τους ίδιους ακριβώς όρους, τόσο σε επίπεδο επιτοκίου, όσο και σε επίπεδο χρόνου αποπληρωμής, που είναι και οι δύο βασικές προϋποθέσεις σύναψης δανείου.

Από την πλευρά της η καγκελαρία απαντά ότι στην περίπτωση της Ελλάδας απαιτείται πιο γενναία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή των τραπεζών), με ανανέωση των λήξεων σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου και με αντάλλαγμα ενδεχομένως ένα καλύτερο επιτόκιο, έστω και κατιτί. Η ΕΚΤ, όμως, ανταπαντά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα "ζωντάνευε", αμέσως, τον κίνδυνο των CDS, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό για την Ελλάδα.

Εκεί κάπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή η "συζήτηση", η οποία δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα την Δευτέρα, στο πλαίσιο του Eurogroup και θα συνεχισθεί την Κυριακή, στο αμέσως επόμενο. Οι πιθανότητες να βρεθεί εκεί, τουλάχιστον, ένα modus vivendi; Ελάχιστες...

newscode.gr

http://24wro.blogspot.com/2011/06/blog-post_2487.html#ixzz1PPuadApO

Δεν υπάρχουν σχόλια: