Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Επιμένει ο Σαμαράς για πρόωρες εκλογές - Λάβρος κατά του Πάγκαλου

Η Νέα Δημοκρατία τελικά αποχώρησε από τη συζήτηση λόγω των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου ότι η Δημοκρατία στη χώρα ήρθε όχι το 1974 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά το 1981.

Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης και απέρριψε κατηγορηματικά το δημοψήφισμα που προωθεί η κυβέρνηση.
Ξεκαθάρισε ότι... «συμμέτοχοι στο δικό σας αδιέξοδο δεν θα γίνουμε, θα καταψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο και θα ψηφίσουμε αυτά που θεωρούμε από τον εφαρμοστικό νόμο σωστά, ενώ θα συνεχίσουμε να προωθούμε την επαναδιαπραγμάτευση».

«Αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα κ. Παπανδρέου τότε κάνετε το καλύτερο δημοψήφισμα, εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε αναφερόμενος στο κίνημα των "Αγανακτισμένων" ότι το δημοψήφισμα αποσκοπεί να τους παραπλανήσει και να εκτονώσει την δυσαρέσκειά τους.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Εμείς δεν είμαστε ίδιοι με σας. Εμείς βάζουμε το καλό του τόπου πάνω από τον κομματικό σοβινισμό. Και πρέπει να σας ευχαριστήσω κ. Παπανδρέου, γιατί με όλα όσα κάνατε τελευταία, μας βοηθήσατε να δείξουμε και να πείσουμε γι’ αυτό ακριβώς: Ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Ο κ. Σαμαράς απάντησε στις αιτιάσεις ότι η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο της ΝΔ: «Μας λέτε ότι η τρόικα «απορρίπτει» πλήρως το Σχέδιό μας. 
Πρώτα-πρώτα, σας είχαμε πει εμείς ποτέ ότι συμφωνούμε με την τρόικα; Όμως, βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της. 
Εμείς προωθούμε τις απόψεις μας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Εκείνη τις εξετάζει. Και σεις απλώς παρακολουθείτε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «σας διάβασα προχθές το σχετικό απόσπασμα από την τελευταία επίσημη Έκθεση της τρόικας. Όπου αναφέρει που συμφωνεί με το πρόγραμμά μας. Ποια σημεία βρίσκει θετικά και τα έχετε ήδη ενσωματώσει. Όπως η εργασιακή εφεδρεία. Ποια τα βρίσκει θετικά κι ας μη τα έχετε ενσωματώσει. Όπως την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το συμψηφισμό».
Πρόσθεσε ότι η τρόικα ομολογεί ότι στα βασικά που επιμένουν -να μειωθεί το έλλειμμα, να περικοπούν οι δαπάνες, να ξεμπλοκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές- εμείς, όχι μόνο συμφωνούμε και στηρίζουμε, αλλά έχουμε δώσει και ουσιώδεις προτάσεις.

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς είπε ότι η διαφωνία έγκειται στο φορολογικό και υπεραμύνθηκε της δικής του άποψης υποστηρίζοντας ότι «το πραγματικό κόστος της φορολογικής μεταρρύθμισης που προτείνουμε είναι πολύ μικρότερο. Κι αν συνυπολογίσουμε την ανάκαμψη που θα προκύψει, μιλάμε για καθαρό όφελος». Υποστήριξε ότι η δική του πρόταση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη «διότι ανακατανέμει τα βάρη, χωρίς να μειώνει τα δημόσια έσοδα. Για την ακρίβεια, αυξάνει τα έσοδα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «προτείνουμε τη μόνη δυνατή διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Είπε ακόμη ότι συμπληρωματικά πρότεινα την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και υποστήριξε ότι «βάλαμε, λοιπόν, στην ατζέντα τα πάντα. Αρκετά έγιναν, ήδη, δεκτά. Άλλα, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, άρχισαν να τα συζητούν, έστω και για λίγο αργότερα. Και, βέβαια, σ’ εκείνα τα πολύ σημαντικά στα οποία διαφωνούν, θα επιμείνουμε, γιατί έχουμε δίκιο».

Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά τον λόγο έλαβε ο κ. Πάγκαλος ο οποίος προκάλεσε την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας όταν δήλωσε πως η Δημοκρατία εγκαθιδρύθηκε στη χώρα το 1981 και όχι το 1974 με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Παρά τις όποιες παραινέσεις να λυθεί η παρεξήγηση τόσο από τον Πρόεδρο της Βουλής όσο και από τον πρωθυπουργό, που έλαβε εκτάκτως το λόγο, η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Λίγα λεπτά αργότερα με πρώτο τον κ. Σαμαρά η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στη Βουλή με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει πως "σήμερα ο Αντιπρόεδρος έδειξε το πρόσωπο της πολυδιαφημιζόμενης από το ΠΑΣΟΚ συναίνεσης. Μας πήγε ο κ. Πάγκαλος 30 χρόνια πίσω για να μας πει πως η Δημοκρατία γεννήθηκε όταν βγήκε το κόμμα του. 
Του απαντάμε ότι το ‘74 δεν γεννήθηκε τότε μια Δημοκρατία, αλλά η Δημοκρατία από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: