Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Πως άρχισε η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ

«Αν ο Γιώργος Φλωρίδης δεν είχε παραιτηθεί, σήμερα δεν θα είχε γίνει κοινοβουλευτική ομάδα και στον ανασχηματισμό θα ήταν υπουργός»
Αυτή η φράση ακουγόταν συνεχώς στους διαδρόμους της Βουλής εχθές το βράδυ όταν αναφερόταν το όνομα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Φλωρίδη, ο οποίος με μια του κίνηση κατάφερε να ανατρέψει τον κυβερνητικό σχεδιασμό – έστω για μία ημέρα – να παρασύρει έτερο συνάδελφό του στην παραίτηση, να προκαλέσει σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας, να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να προετοιμαστεί για ταξίδι στις Βρυξέλλες (απόφαση που την πήρε πίσω) και να δώσει παράταση μιας μέρας στον ανασχηματισμό.
Ο πολιτικός χρόνος πλέον τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς...


Η παρ’ ολίγον κυβέρνηση συνεργασίας της Τετάρτης πλέον μοιάζει με περσινό γεγονός, αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη εχθές στην κυβέρνηση.
Ήταν νωρίς το μεσημέρι όταν ο κ. Γιώργος Φλωρίδης έστελνε επιστολή παραίτησης από βουλευτής καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων μηνών. 
Πριν περάσουν δύο ώρες άλλος συνάδελφός του ο κ. Έκτωρας Νασιώκας ακολουθούσε την ίδιο δύσκολο δρόμο της παραίτησης προκαλώντας αιφνιδιασμό και αναταραχή στην κυβερνητική παράταξη. 
Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για τέσσερις με πέντε ακόμα παραιτήσεις βουλευτών μέσα στην ίδια ημέρα.
Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και η κα Βάσω Παπανδρέου με πρωτοβουλία της από το εντευκτήριο της Βουλής άρχιζε να μαζεύει υπογραφές προκειμένου να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος
Οι διαρροές για αμφισβήτηση της ηγεσίας του κόμματος φούντωναν και πολλοί ήταν αυτοί, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος με δικές του διαρροές έκανε λόγο για αποστασία. Αν και κανείς δεν έδειχνε να πτοείται ο θόρυβος που ξέσπασε ήταν μεγάλος.
Στελέχη που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκδηλώνουν την αμφισβήτησή τους στο στενό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προέβησαν σε δημόσιες δηλώσεις και μέσα σε έλάχιστο χρονικό διάστημα κορυφαία στελέχη, το ένα μετά το άλλο, έβγαιναν για να υπερασπίσουν την κυβέρνηση δραματοποιώντας την κατάσταση.
Γύρω στις πέντε συγκλήθηκε η κοινοβουλευτική ομάδα και άμα τη εμφανίσει του πρωθυπουργού στην ολομέλεια της Βουλής οι έμπειροι πολιτικοί συντάκτες που βρίσκονταν στα θεωρεία κατάλαβαν πως το… πάρτι είχε τελειώσει στο παρασκήνιο. 
Όλοι οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι και με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα που καιρό είχε να ακούσει ο πρωθυπουργός, τον υποδέχτηκαν.
Η σκληρότητα των εκφράσεων του προηγούμενου ΚΤΕ ήταν παρελθόν. Πέρα από την κα Βάσω Παπανδρέου, την κα Τόνια Αντωνίου και μερικούς άλλους, πιο ήρεμους όμως, τα πράγματα κύλησαν ομαλά. 
Θες ο επικείμενος ανασχηματισμός, θες η τάση των βουλευτών να τρυπώνουν την κρίσιμη στιγμή στο μαντρί, θες επικράτηση των δεύτερων σκέψεων, η όλη αναστάτωση κατάφερε μόνο ένα πράγμα: να μεταθέσει τον ανασχηματισμό μια μέρα μετά.
Είναι να αναρωτιέται κανείς αν με αυτά τα τερτίπια συνειδητοποιούν πράγματι ότι απαξιώνονται περισσότερο στα μάτια της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: