Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Θέλουν να αλυσσοδέσουν μιά ολόκληρη γενιά. Ρε, ΑΕΙ ΣΙΧΤΙΡ....

Υπέρογκες επιβαρύνσεις από τόκους και παραμονή της τρόικας στην Ελλάδα μέχρι το 2023 φέρνει η υπογραφή της συμφωνίας για δεκαετή επιμήκυνση του χρόνου  αποπληρωμής του αρχικού δανείου 80 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου και του Eurogroup του Μαΐου, επικυρώθηκε με την υπογραφή της τροποποίησης της δανειακής σύμβασης από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. 
Θα ακολουθήσει η ... έγκρισή της από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ θα ενημερωθεί τυπικά και η ελληνική Βουλή. Εκκρεμεί δε και η συμφωνία επιμήκυνσης του δανείου των 30 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Η συμφωνία περιλαμβάνει δύο στοιχεία:
1 Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Η αύξηση της λήξης κάθε δόσης κατά μέσον όρο από 4,5 σε 7,5 χρόνια, αυξάνει το χρόνο αποπληρωμής συνολικά στα 10 χρόνια. Ο διπλασιασμός του χρόνου αποπληρωμής έχει αποτέλεσμα την εξόφληση μέχρι και το 2021 της πρώτης δόσης 20 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010, ενώ η τελευταία δόση 1,5 δισ. ευρώ που θα λάβει τον καλοκαίρι του 2013 θα εξοφληθεί το φθινόπωρο του 2023.

Συνεπώς μέχρι το 2023 θα μείνει η τρόικα στην Ελλάδα βάσει του πρώτου Μνημονίου, ενώ το υπό εξέταση νέο δάνειο περίπου 100 δισ. ευρώ θα παρατείνει και άλλο το χρόνο παραμονής της. Ο πλήρης έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα στοχεύει στην αποφυγή τυχόν κινδύνου εξόφλησης των δανείων. Διασφάλιση άμεσα συνυφασμένη με τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην περίπτωση παρεκκλίσεων από το Μνημόνιο.
Σημειώνεται ότι το αρχικό Μνημόνιο προέβλεπε εξόφληση εντός διετίας μετά την τριετή περίοδο χάριτος. Το υπουργείο επισημαίνει ότι με την επιμήκυνση επιτυγχάνεται η μείωση των δανειακών αναγκών κατά 48,2 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015. Εν τούτοις πρόκειται για καθαρή επιβάρυνση του δημόσιου χρέους από τα δάνεια της τρόικας.
2 Τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 1%. Ετσι, για την πληρωμή των τόκων θα ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 2% από 3% αρχικά για τα πρώτα τρία έτη και 3% αντί 4% αρχικής συμφωνίας για τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η μείωση του επιτοκίου περιορίζει κατά 800 εκατ. ευρώ ανά έτος τις επιβαρύνσεις από τόκους ή συνολικά 4 δισ. ευρώ στην πενταετία 2011-2015.

Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιλογή του κυμαινόμενου επιτοκίου, που για την ώρα φθάνει στο 4,02%, η παράταση του χρόνου αποπληρωμής καθιστά άγνωστη και την πορεία του κυμαινόμενου επιτοκίου που μπορεί να κινείται πτωτικά ή ανοδικά. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να έχουμε και επιβάρυνση από τόκους.

Σύμφωνα με το αρχικό Μνημόνιο έχουμε δανειστεί με περιθώριο 3,5% την πρώτη τριετία και 4,5% για τα επόμενα χρόνια πλέον του euribor ήτοι συνολικά 4,5% και 5,5% αντίστοιχα. Με τη νέα συμφωνία το επιτόκιο για την πρώτη τριετία περιορίζεται στο 3,5% και για τα υπόλοιπα χρόνια στο 4,5%, εφόσον βέβαια δεν έχουμε ανοδική πορεία των επιτοκίων…

Το οικονομικό επιτελείο παρουσιάζει ως επίτευγμα την εξομάλυνση των ετήσιων δανειακών αναγκών από τις αγορές. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για απομάκρυνση του χρόνου εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και συνεχή εξάρτηση από τους δανειστές της. Η απόφαση του Μαρτίου δίνει παροδική ανάσα στην ελληνική οικονομία και δεν λύνει το οξύ πρόβλημα χρέους που επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Μαρτίου προέβλεπε ακόμα την αγορά ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, ζήτημα, το οποίο θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης-24ης Ιουνίου, καθώς σχετίζεται με το νέο δάνειο.

Εκκρεμεί η δέσμευση μείωσης κατά 1/20 του χρόνου της διαφοράς μεταξύ του ύψους του χρέους και του όρου του Μάαστριχτ για 60%, ενώ έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (σ.σ. χθες ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής), το πέμπτο μέρος της συμφωνίας που αφορά την εκποίηση δημόσιας περιουσίας έναντι 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.


http://www.politis-gr.com/?p=17695
politika-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: