Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου μίλησαν Σαμαράς-Φιγιόν



«Στόχος μου πάντα είναι να αναδείξω ότι η πολιτική της συνεχούς ύφεσης δεν βοηθά την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. 
Και ότι, αντίθετα, η συνέχιση αυτής της λαθεμένης πολιτικής, βαθαίνει την κρίση, διαλύει τη μεσαία τάξη, τραυματίζει την κοινωνία μας και δημιουργεί αισθήματα απόγνωσης σε ολόκληρο τον Ελληνικό λαό», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς από το Παρίσι, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρωθυπουργό, Φρανσουά Φιγιόν.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
συζήτησε με τον Κ. Φιγιόν θέματα που αφορούν -αυτή την εποχή- τις δύο χώρες, αλλά και την Ευρώπη. Εξέφρασε τις θέσεις της ΝΔ για την Οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στην Ελλάδα. Παρέθεσε τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και εξήγησε την εναλλακτική πρόταση, που παρουσίασε τον περασμένο μήνα στο Ζάππειο.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, εξερχόμενος του πρωθυπουργικού Μεγάρου, διατύπωσε την άποψή της ΝΔ για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ώστε να βγούμε μια ώρα νωρίτερα από αυτό.
«Είχα την ευκαιρία να τονίσω, για μιαν ακόμα φορά, ότι συμφωνούμε μεν απολύτως με το στόχο μείωσης του ελλείμματος και αποκλιμάκωσης του χρέους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επανεκκίνηση και ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας. Και προς την κατεύθυνση αυτή ανέφερα στο Γάλλο πρωθυπουργό ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όμως, όλα αυτά απαιτούν μια άλλη πολιτική. Ο φίλος κ. Φιγιόν άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας», σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Στο τραπέζι τέθηκε ακόμη η κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, με τους δυο άνδρες να συμφωνούν στην ανάγκη αναβίωσης της πρωτοβουλίας “Ένωση για την Μεσόγειο”, στόχο στον οποίο η Γαλλία και η Ελλάδα μπορούν να έχουν πολύ σημαντική συμβολή και μεγάλα περιθώρια συνεργασίας ενώ ο κος Σαμαράς έθεσε, επίσης:
«το καυτό πρόβλημα που λέγεται λαθρομετανάστευση με δύο κύρια αιτήματα: την ανάληψη κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει επαναπατρισμός των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και την αναθεώρηση της Συμφωνίας Δουβλίνο-ΙΙ, ώστε να μοιραστούν επιτέλους, τα βάρη από τη λαθρομετανάστευση πιο δίκαια ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ένωσης. Στο σημείο αυτό επισήμανα και το ρόλο της Τουρκίας, η οποία, όχι μόνον αρνείται να εφαρμόσει τις συμφωνίες επαναπροώθησης λαρθομεταναστών, αλλά εξακολουθεί να τους προωθεί προς το ευρωπαϊκό έδαφος, αυτό της Ελλάδας. Μιλήσαμε, επίσης, με τον κ. Φιγιόν για τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα. Πολύ σημαντικό ότι στην Κοινή Αγροτική πολιτική και τις εξελίξεις μετά το 2013 είμαστε σύμμαχοι – με κοινές θέσεις – με τη Γαλλία».
Αύριο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζει τον κύκλο επαφών του με ξένους αξιωματούχους, στις Βρυξέλλες, με συναντήσεις με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συναίνεση ζητά ο Φιγιόν
Για την απρόσκοπτη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα διαβεβαίωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, που ζήτησε συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και στήριξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου του Φρανσουά Φιγιόν αναφέρει:
«Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε (στον πρόεδρο της ΝΔ) την απρόσκοπτη υποστήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα, από τη Γαλλία και τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Χαιρέτησε το κουράγιο του ελληνικού λαού καθώς και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανάκαμψη της χώρας.
Ο Φρανσουά Φιγιόν τόνισε την ανάγκη επίδειξης μιας υπεύθυνης στάσης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, πράγμα που συνεπάγεται ειδικότερα, την υποστήριξη των κυριότερων πολιτικών ομάδων στο νέο διαρθρωτικό σχέδιο που διαπραγματεύθηκε η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση».
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: