Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Περισσότερη δουλειά, λιγότερα χρήματα προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα για τα εργασιακά

Στην επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης που επικρατεί στα εργασιακά αναμένεται ότι θα οδηγήσει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Μετά τις διαπραγματεύσεις των επιθεωρητών της τρόικας και των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, αναμένεται ότι...
θα υπάρξει αλλαγή στη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 2 στα 3 χρόνια.
Επίσης, οι νέοι εργαζόμενοι ηλικίας 18-25 ετών αναμένεται ότι θα λαμβάνουν αμοιβές 20% χαμηλότερες από αυτές που ορίζει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα θα αυξηθεί στους 6 μήνες.
Συγκεκριμένα τα τρία μέτρα προβλέπουν:
- Να προβλεφθούν χαμηλότεροι μισθοί νομοθετικά για νέους ως 25 ετών που θα προσλαμβάνονται με εργασιακό καθεστώς σύμβασης ορισμένου χρόνου για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ακόμη και με μπλοκάκι. 
Με βάση την νομοθετική ρύθμιση θα υπάρχει δυνατότητα υπογραφής "συμβάσεων επαγγελματικής εμπειρίας"  τόσο για τους ανειδίκευτους νέους όσο και για τους νέους που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους είτε βρίσκονται στο στάδιο απόκτησης πτυχίου, χωρίς υποχρεωτικά να έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.
-   Εφαρμογή ελαστικού ωραρίου (ανώτερο όριο το  10ωρο ημερησίως) αντί της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης σε επιχειρησιακό επίπεδο. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως το να γίνεται με διευθυντικό δικαίωμα η αυξομείωση των ωραρίων εργασίας σε 6μηνη βάση αντί 4μηνης ΄βασης ή και με βάση τις 300 μέρες εργασίας κατά το εργασιακό και όχι το ημερολογιακό έτος.
- Να διευρυνθεί η χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου με την παροχή δυνατότητας για περισσότερες ανανεώσεις (3 αντί των 2 σήμερα και χωρίς τους περιοριστικούς όρους που προβλέπει το Π.Δ. 81) αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: