Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

UBS: όχι αναδιάρθρωση πριν το 2013 - πιθανό νέο δάνειο

Δύο επιλογές έχει η Ελλάδα και η ΕΕ σχετικά με το χρέος, εκτιμά η ελβετική UBS, σε έκθεση της με τίτλο «Πόσο πιθανό είναι ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα;», εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για ενδεχόμενη υποχρεωτική αναδιάρθρωση πριν το 2013.
«Είναι όλο και πιο προφανές ότι η επιλογή για τις αρχές στο ερώτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα, είναι απλή και είναι μεταξύ της αναδιάρθρωσης του χρέους και περαιτέρω βοήθειας από ΕΕ και ΔΝΤ, καθώς η Ελλάδα θα ξεμείνει από κεφάλαια το 2012», σημειώνει ο ...
ελβετικός οίκος.
«Οι προσεγγίσεις για αναδιάρθρωση τώρα είναι πολύ πιο δύσκολες, δεδομένης και της έντασης με την οποία εκδηλώνεται η πολεμική, αλλά και της πρόθεσης των αρχών να αποφύγουν οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης», υπογραμμίζεται.
Η UBS αναφέρει ότι ένα δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα βοήθειας θα είναι «προκλητικό» να δικαιολογηθεί σε πολιτικό επίπεδο, «καθώς κατά μία έννοια αποδεικνύει τη χρεοκοπία της Ελλάδας».
Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι συνέπειες από μια αναγκαστική (μονομερή) αναδιάρθρωση του χρέους είναι απρόβλεπτες.
«Ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν αρκετά μεταβλητές για κάποιο διάστημα, αλλά η υποχρεωτική αναδιάρθρωση πιθανότατα θα αναβληθεί», εκτιμά.

Παρόλα αυτά, η UBS δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας εθελοντικής επαναδιαπράγματευσης των όρων του δανείου των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ-ΔΝΤ.
«Κατά την άποψή μας, ακόμη και μια εθελοντική επαναδιαπραγμάτευση θα αποτύγχανε να δώσει την αναγκαία ώθηση» στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Παρόλα αυτά», προσθέτει, «θα μπορούσε να αποτελέσει το αναγκαίο πρώτο βήμα ώστε να αποφασιστεί να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα».

Η δημοσιονομική κατάσταση εμφανίζεται να είναι μη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμα, επισημαίνει, αλλά εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να συμβεί μετά το 2012 και θα μπορούσε να αφορά σε χρέος που έχουν στην κατοχή τους δημόσιοι οργανισμοί (σ.σ. όπως οι κυβερνήσεις, οι κρατικές τράπεζες και η ΕΚΤ) αντί για ιδιώτες.

Μία ενδεχόμενη αναγκαστική αναδιάρθρωση θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, τονίζει και υπολογίζει ότι ένα «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα θα μείωνε τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών κατά 74% περίπου, ενώ πρόσθετα κεφάλαια θα χρειαζόντουσαν και οι γερμανικές landesbanks, που ελέγχονται από το κράτος.

Οι ανάγκες των ευρωπαικών τραπεζών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπολογίζονται στα 150 δισ. ευρώ περίπου.

Επιπλέον, η UBS λέει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι αγορές θα προεξοφλήσουν αναδιάρθρωση και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, πλήττοντας περαιτέρω τα ομόλογα της ευρω-περιφέρειας, χωρίς να αποκλείεται η μετάδοση της κρίσης χρέους στην Ισπανία.
in.gr
xrima news

Δεν υπάρχουν σχόλια: